Izvor: Blic, 08.Okt.2016, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NISKA CENA IZBORA Prodaju glasove za sendviče i kafu

Kampanja za protekle lokalne izbore u BiH bila je – najprljavija, ocena je nevladinog sektora, koji je pratio izborni proces.

Fizički obračuni na sam dan izbora, intervenisanje specijalne policije u pojedinim opštinama, podmićivanje birača i podizanje međunacionalnih tenzija – samo je deo dekora ovogodišnjih oktobarskih izbora. Samo na osnovu ovih primera, stručna javnost upozorava da izborni proces u BiH tone sve dublje, a razlog za to treba tražiti u lošem izbornom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zakonodavstvu.

Pročitajte još:

- Ogromna je želja za vlašću, a u svemu tome više se ne biraju sredstva za njeno osvajanje. Imao sam lično iskustvo gde mi je aktivista jedne partije došao pred vrata i doneo 200 grama kafe, ne bih li mu dao svoj glas. Kampanja postaje sve više prljava iz nemoći, jer političke stranke nemaju šta da ponude građanima. Moramo podići izborne cenzuse, i to ne da demolarišemo demokratiju, već da zanimanje političara ne bude prilika pojedincima samo da “siđu” sa biroa ili da jačaju svoje firme učešćem u vlasti – kaže konsultant u Centru civilnih inicijativa (CCI) Željko Ninković.

Uz Izborni, on smatra i da Krivični zakon mora da bude rigorozniji, a tužilaštva mnogo efikasnija.

- Nama je Izborni zakon zastario i dozvoljava svakome da se kandiduje za izbore. Trebalo bi, pre svega, uvesti veće kotizacije za kandidate – smatra Ninković.

Bivši član CIK BiH i predsednik Foruma građana iz Tuzle Vehid Šehić takođe se slaže da su protekli izbori “daleko od toga da kažemo da su bili pošteni”.

- Bili smo svedoci velike ponude i prodaje i kupovine glasova, a da ne govorimo o malverzacijama gde su se nekim kandidatima dodavali glasovi. Izbori su pali i u senu nemilog događaja u Stocu, gde je došlo do prekida glasanja, što se nije desilo u zadnjih deset godina. Mora se nešto menjati u Izbornom zakonu, kao i u aktima CIK. Najbitnije je da se poveća odgovornost, bar onaj deo koji se tiče kazni u Izbornom zakonu – smatra Šehić.

Do glasova preko stomaka birača

Dario Jovanović, direktor Koalicije “Pod lupom” kaže da je ova kampanja bila mnogo intenzivnija nego 2014. i da se zasnivala na manipulaciji izbornom voljom birača i izazivanju osećaja straha.

- Na 12 izbornih skupova zabeležili smo govor mržnje, deljenje poklona, a nekada čak i novca. Primetili smo da je na 120 skupova bila besplatna hrana, što nije zabranjeno, ali pokazuje čime se sve službe političke stranke. Bilo je i organizovanog prevoza birača na predizborne skupove, u 73 slučaja – kaže Jovanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.