NIJE JEFTINO VOZITI SE OVIM! Neiskorišćen predsednički luksuz

Izvor: Blic, 12.Apr.2017, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIJE JEFTINO VOZITI SE OVIM! Neiskorišćen predsednički luksuz

Ispred helikopterskog hangara u kasarni Oružanih snaga BiH u Rajlovcu nepomično stoji predsednički helikopter Mi-8T, ofarban u boje bosanskohercegovačke zastave.

Iako bi trebao da služi za prevoz članova Predsedništva BiH, visokih zvaničnika ili VIP gostiju, ovim helikopterom već 4 godine nije prevezen niko od značajnih i poznatih ličnosti.

Elman Ćosić, portparol Brigade važdušnih snaga i protivvaždušne odbrane OSBiH, pokazao je unutrašnjost helikoptera. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << S kožnim sedištima bež boje i drvenim stolovima, kabina ruskog Mi-8T izgleda baš kao predsednička.

Međutim, sve je zaštićeno prekrivačima i čini se, prema rečima vojnika, da će se ovaj helikopter načekati novih gostiju i posade.

- Prvobitna namena helikoptera Mi-8T bila je da prevozi poznate i značajne zvaničnike iz naše države, kao i strane goste. Međutim, helikopter je posle prebačen za obuku i rešavanje ostalih zadataka u našoj brigadi – rekao je Ćosić.

General-pukovnik Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, pojasnio je da proteklih godina nisu imali ni potrebe ni zahteva za korištenje VIP helikoptera.

- On ima možda još sat vremena resursa i nadam se da ćemo ih moći obnoviti kada nestanu. Pored toga, moramo štedeti. Gorivo koje dobijemo moramo čuvati za vanredne misije gašenja požara i transporta, kao i za jačanje kapaciteta i sposobnosti pilota. Imamo mi zahteva za određene letove koji ne spadaju u VIP. Problem nije nerešiv, ali u ovom trenutku nije baš jednostavno da prevozimo zvaničnike ili predsednike. Nije jeftino voziti se helikopterom - kaže Jeleč, piše klix.

Ističe kako se resursi helikoptera moraju obnavljati, a OSBiH kako kaže, već duže imaju problem s tim.

- Pored 9 helikoptera koji su operativni, sada smo u fazi raspisivanja tendera za održavanje i remont još nekoliko helikoptera. Uglavnom su to helikopteri za potrebe civilnog stanovništva kao što su gašenje požara ili transport - rekao je Jeleč.

Mi-8T je transportni dvomotorni helikopter s osovinskom turbinom koji je proizvođen u bivšem Sovetskom savezu, a danas ga proizvode u Rusiji.

Prvi prototip ovog helikoptera s jednim motorom uzletio je 9. juna 1961. godine, a godinu dana kasnije je uzletio i drugi primerak sa 2 motora.

Mi-8T danas se koristi u pedesetak država kao vojno i civilno sredstvo transporta.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

(FOTO) ČAMI ČEKAJUĆI: Predsedničkim helihopterom već 4 godine niko nije prevezen

Izvor: Kurir, 12.Apr.2017

...Elman Ćosić, portparol Brigade vazdušnih snaga i protivvazduzšne odbrane OSBiH, pokazao nam je unutrašnjost helikoptera Sa kožnim sedištima bež boje i drvenim stolovima, kabina ruskog Mi-8T izgleda baš kao predsednička Međutim, sve je zaštićeno prekrivačima i čini se, prema rečima...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.