Izvor: Blic, 31.Okt.2016, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mostar: Ovako danas izgleda skrovište neimara Starog mosta

Čekajući oko četrdesetak dana koliko je boravio skriven u šumi, u jednoj od stena isklesao je korito koje je i danas onakvo kakvim ga je ostavio.

Neimar Mimar Hajrudin 1566. godine izgradnjom Starog mosta u Mostaru uspešno je obavio zadatak koji mu je poverila turska vlast. Po okončanju gradnje on nije bio siguran hoće li most da opstane ili će se da se sruši u reku, pa je u strahu od pogubljenja kojim mu je prećeno pobegao i skrio se u naselju Bijelo Polje, severno od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mostara, piše Fokus.ba

Tu je sačekao vest svog sluge da je most ostao na "uzgor", a čekajući oko četrdesetak dana koliko je boravio skriven u šumi, u jednoj od stena isklesao je korito koje je i danas onakvo kakvim ga je i ostavio.

Nedavno je uz veliki napor, te nesebičnu pomoć Turističke zajednice Hrvatsko-neretvanskog kantona, napravljena pešačka staza dugačka oko tri kilometra od lokalnog puta koji spaja Mostar i planinu Rujište do Mimarovog skrovišta.

Pretpostavlja se da će korito u dogledno vreme postati turistička atrakcija u severnom delu Mostara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.