Mlekari hteli da otmu Vladi 150.000 KM!

Izvor: Press, 24.Maj.2010, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mlekari hteli da otmu Vladi 150.000 KM!

Četiri najveće mlekare u RS naduvale izveštaje o otkupu mleka i mlečnih proizvoda kako bi iz budžeta RS uzele ekstraprofit od čak 150.000 KM. Zbog ponašanja mlekara 11.000 stočara ostalo bez martovskih premija
Mlekare u Srpskoj pokušale su da na prevaru iz budžeta RS uzmu najmanje 150.000 KM. Oni su dostavili naduvane izveštaje o otkupu mleka i mlečnih proizvoda, ali je Vlada RS provalila prevaru i stopirala isplatu martovskih premija >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << za 11.000 stočara koji u celoj priči ne snose nikakvu krivicu!

Kako za Press RS objašnjava sagovornik iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, najveće nepravilnosti otkrivene su kod četiri najveća proizvođača mleka u RS. Reč je, dodaje naš izvor, o „Mlijekoproduktu" iz Kozarske Dubice, teslićkoj „Natura Viti", mlekari „Čulić" iz Prijedora i mlekari „Šnjegotina".
Ugledali se na mlinare
- Pravilnikom o kontroli kvaliteta svežeg i sirovog mleka jasno je definisano da se visina premija proizvođačima mleka i mlečnih proizvoda isplaćuje isključivo na osnovu klasnih razreda koje jedino može utvrditi Veterinarski institut „Vaso Butozan". Pomenute četiri mlekare su otkupljeno mleko, međutim same su ga klasifikovale i tako pokušale da ostvare ekstrazaradu na štetu Budžeta RS - kaže naš sagovornik.
Izvor Pressa RS objašnjava da je princip prevare bio krajnje jednostavan. Mlekare su, dodaje naš sagovornik, od stočara otkupljivale mleko nižeg klasnog razreda, ali su ga u izveštajima koji su pre desetak dana dostavljeni Ministarstvu poljoprivrede RS predstavile kao mleko ekstra klase.
- Za to mleko nižeg kvaliteta mogli su da dobiju premije od 10 od 20 feninga po litri, a ne 22 feninga, kolika je premija za mleko ekstra kvaliteta. Reč je o gotovo identičnoj prevari kakvu su pokušali da urade mlinari s otkupom pšenice - kaže naš izvor, i dodaje da je Ministarstvo poljoprivrede obustavilo isplatu martovskih premija sve dok četiri mlekare ne dostave verifikovane podatke o klasi svojih proizvoda od jedine ovlašćene veterinarske ustanove, Instituta „Vaso Butozan".
Predsednik Udruženja poljoprivrednika RS Vladimir Usorac kaže za naš list da je prevara mlekarskih preduzeća otkrivena u prošli četvrtak kada su na sastanku, koji je Ministarstvo poljoprivrede RS upriličilo s predstavnicima stočara i mlekara, izneti egzaktni podaci o brojnim manjkavostima dokumentacije koju su mlekare dostavile nadležnom ministarstvu.
- Na sastanku je, između ostalog, zaključeno da „Mlijekoprodukt", „Natura Vita, „Čulić" i „Šnjegotina" moraju hitno da dostave verifikovane podatke „Vase Butozana" o klasi mleka, ili u protivnom neće dobiti premije. Stočari nisu krivi za nastalu situaciju i očekujemo od mlekarskih preduzeća da u najkraćem roku ispune zahteve ministarstva. U protivnom, egzistencija 11.000 ljudi koji u RS žive od proizvodnje mleka potpuno je neizvesna - upozorava Usorac.

Sve je regularno
Vlasnik mlekare „Šnjegotina" Vjekoslav Jović tvrdi za naš list da kad je reč o njegovoj mlekari ne postoji namera da se prevari nadležno ministarstvo. On, naime, tvrdi da uzrok nesporazuma između proizvođača mleka i Ministarstva poljoprivrede leži u „neažurnosti službenih glasnika"?!
- Mlekara „Šnjegotina" je podržala Pravilnik o kontroli kvaliteta, ali zaista nismo znali da je tim pravilnikom definisano da samo Veterinarski institut „Vaso Butozan" ima pravo da ocenjuje kvalitet mlečnih proizvoda. Štaviše, u poslednjim službenim glasnicima navedeno je da osim „Butozana" to pravo ima i institut „Slaven". S obzirom na to da sa ovim institutom sarađujemo već godinama, mleko na analizu smo nastavili da šaljemo njima - uverava Jović.
Komentar o ovoj temi pokušali smo da dobijemo i od predstavnika ostalih prozvanih mlekara, ali u „Mlijekoproduktu", „Natura Viti" i mlekari „Čulić" nismo našli raspoloženog sagovornika.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.