Mališani u Gradiški masovno praznuju Lazarevu subotu

Izvor: Blic, 08.Apr.2017, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mališani u Gradiški masovno praznuju Lazarevu subotu

U nepreglednoj koloni, sa vrbovim grančicama u rukama, deca iz Gradiške obeležila su Lazarevu subotu.

Članovi mnogih KUD-ova, učenici osnovnih škola, deca iz vrtića pevali su “kucni, kucni Lazarice, bježte zmije plazarice”. Ovim stihovima iz Lijevča pridružili su i  pesme vladike Nikolaja “oj dečice, dečice, svi uzmite grančice, od trave i cveća, sad je radost najveća”. Time su ovde, na veličanstven način počeli veliki vaskršnji praznici.

-Na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Lazarevu subotu, običaj je u gradiškom kraju da se nose grančice vrbe,  što simbolično predstavlja pozdrav Hristu, koji je ulazio u Jerusalim – kazao nam je Mirko Milisavić, arhijerejski namesnik koji je najzaslužniji za očuvanje ovog običaja. On je, službujući u Gornjim Podgadcima, pre dve i po decenije organizovao prvu Vrbicu izvan crkvenog dvorišta. Kasnije je proslava postajala sve masovnija.

Posle osvećenja vrbe, sveštenici su brojnim građanima a posebno najmlađima, koji su se prvo okupili ispred OŠ “Danilo Borković” potom u nepreglednoj koloni prošli centrom grada i stigli u crkveno dvorište, delili grančice.

-Ovo je za sve nas, za decu ali i starije velika sreća, neopsiv doživljaj koji nas vraća srpskoj tradiciji – rekao nam je  Mladen Ljubičić, član KUD-a “Kolovit”. Proslavu Lazareve subote koju je organizovala gradiška parohija SPC-a, pozdravili su mnogi meštani. Ovaj dan su tako, na jedinstven način obeležili  mladost, lepota i proljeće zaodenuti srpskim narodnim običajima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.