Ljekovita svojstva koprive

Izvor: BanjalukaLive.com, 25.Apr.2016, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljekovita svojstva koprive

Zanimljivo je da njeni listovi sadrže pet puta više kalcijuma nego špinat i šest puta više vitamina C. Koristi se za pročišćavanje krvi, sprječavanje upala i podsticanje izbacivanja štetnih materija iz organizma. Poznata kao jedna od najzdravijih "divljih" proljećnih namirnica, kopriva je istovremeno i veoma cijenjena ljekovita biljka. Bogata hlorofilom, pomaže obnavljanje oštećenih ćelija. Zanimljivo je da njeni listovi sadrže pet puta više kalcijuma nego špinat i šest puta više >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << vitamina C. Koristi se za pročišćavanje krvi, sprječavanje upala i podsticanje izbacivanja štetnih materija iz organizma, prenose "Novosti". Naučna istraživanja pokazala su da je kopriva djelotvorna i kod proljećnih alergija. Ali, prije nego što počnu da koriste koprivin sirup, ekstrakt ili čaj, osobe sa alergijskim problemima trebalo bi da se konsultuju s ljekarom ili homeopatom. Zbog velike količine kalijuma djeluje i diuretski, pa se koristi kod liječenja upala mokraćnih puteva i sprječavanja nastanka kamena u bubregu. Gvožđe u čaju od koprive doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca, što olakšava organizmu snabdijevanje kiseonikom i zaštitu od anemije. Kao čistač krvi, korisna je za uklanjanje akni i bubuljica. Preporučuje se i kod infekcija u ustima, afti ili upala desni, kao i za obnavljanje istrošene hrskavice.(Foto: Yayimages)

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Povezane vesti

Kopriva čisti krv, sprečava infekcije

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Apr.2016, 08:40

Poznata kao jedna od najzdravijih "divljih" prolećnih namirnica, kopriva je istovremeno i veoma cenjena lekovita biljka. Bogata hlorofilom, pomaže obnavljanje oštećenih ćelija... Zanimljivo je da njeni listovi sadrže pet puta više kalcijuma nego spanać i šest puta više vitamina C. Koristi...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.