Instrukcije iz „teških nauka“ popularan oblik zarade

Izvor: Blic, 05.Avg.2016, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Instrukcije iz „teških nauka“ popularan oblik zarade

Oni koji se dobro razumeju u oblasti s kojima većina studenta i učenika „slabo barata“, za samo nekoliko sati rada dnevno, mogu da zarade oko 500 KM tokom meseca.

Stotine oglasa za privatne časove svakodnevno se objavljuje, a posla ima za sve njih – zarađuje se na propustima profesora i studentima „kampanjcima“. Instruktori koje su unovčili svoje znanje najčešće daju instrukcije iz matematike, fizike, hemije, ali i stranih jezika. Cene variraju u odnosu na težinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gradiva, a čas u proseku košta 10 do 25 KM.

Apsolvent Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Maja Malešević već godinu dana daje instrukcije iz matematike i kaže da joj je to dobar vid dodatne zarade.

- Instrukcije dajem onoliko koliko mi obaveze ne fakultetu dozvoljavaju, otprilike tri sata dnevno, ali to mi je dovoljno da zaradim oko 500 KM mesečno – ispričala je Maja.

Najviše posla sa studentima ima tokom leta, odnosno za vreme ispitnog roka, ali su najčešće mušterije, ipak, školarci koje roditelji dovode kako bi se pripremili za kontrolne ili popravili loše ocene.

- Roditelji su oni koji forsiraju decu da uče, tako da imam formirane grupe dece kojim dajem instrukcije, najčešće u januaru na zimskom raspustu, kako bi se pripremili za dolazeće obaveze – kaže Maja.

Na lenjim studentima i ambicioznim roditeljima ne zarađuju samo vredni studenti, nego i zaposleni, koji svoje slobodno vreme koriste kako bi dodatno zaradili.

Davor Matić iz Banjaluke, zaposlen u jednon firmi, svoje slobodne poslepodnevne časove i vikende koristi dajući instrukcije iz prirodnih nauka.

- Jedan školski čas naplaćujem 15 KM, radnim danima dnevno mogu izdvojiti tri sata, a vikendom više. Sve zavisi od obaveza na poslu – rekao je Matić, dodavši da mu je zarada sa strane uvek dobro došla.

Zbog mnogo studentana, profesori na fakultetaima nemaju vremena da se posvete svakom pojedinačno, a i studenti sami priznaju da su lenji, te odmaraju čitavo proleće, a leti pred ispitni rok nemaju vremena da sami vežbaju, pa im instrukcije dobro dođu.

- Išao sam samo tri puta i bilo mi je dovoljno da savladam gradivo koje mi nije bilo jasno. Puno je lakše kad ti objasni neko ko zna, nego da se sam patiš s onim što ne razumeš – ispričao je Đorđe Tihomirović, student Mašinskog fakulteta koji je išao na instrukcije iz matematike.

Privatni časovi umesto kurseva

Sve traženije su instrukcije jezika, uglavnom kod mališana koje roditelji žele pripremiti za nastavu, ili starijim đacima koji se pripremaju za kontrolni.

Kako bi izbegli skupe kurseva jezika, oni koji kojima su jezici slaba strana lakše je, kažu, da plate oko 20 KM nekoliko sati kako bi im instruktor objasnio baš ono nejasno.

Pored nemačkog i engleskog, popularan je i latinski, koji je za mnoge učenike medicinskih, veterinarskih škola, te gimnazije golema prepreka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.