ISTRAŽIVALI SMO Kako izgleda „foto-robot“ PROSEČNOG AUTOMOBILA u RS?!

Izvor: Blic, 09.Apr.2017, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISTRAŽIVALI SMO Kako izgleda „foto-robot“ PROSEČNOG AUTOMOBILA u RS?!

Folksvagen „dizelaš“ star 17 godina, kupljen na kredit i pregledan jednom godišnje, pred registraciju – tako izgleda „foto – robot“ prosečnog automobila u RS.

Kako tvrde trgovci automobilima, bela i sve nijanse sive su najtraženije boje putničkih vozila, a novost koja ukazuje na razbijanje stereotipa, kad su u pitanju pouzdani i poželjni automobili, jeste prodor „francuza“ - „pežoa“, „sitroena“ i „renoa“.

- Oni ozbiljno ugrožavaju dominaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „folksvagena“, jer su „francuzi“ iste klase danas jeftiniji, a njihovo održavanje više nije problem, kao nekad – kaže Željko Vasilić iz jedne banjaučke autokuće.

Ipak, prema podacima Centra za motorna vozila „EIB Internacional“, „folksvageni“ još dominiraju drumovima RS.

Od oko 385.000 registrovanih vozila, skoro 40 odsto, odnosno oko 123.000 su automobili ove robne marke.

Kada je u pitanju prosečna starost vozila, podaci nisu nimalo ohrabrujući: prosečna starost putničkog vozila u RS je 17,3 godine, dok su kamioni stari u proseku 20, a autobusi oko 15 godina.

Mada je uvoz novih automobila, pogotovo skupih „mercedes“ limzuina u porastu, većina stanovnika Srpske o takvom luksuzu može samo da sanja. Dok običan svet vozi uglavnom punoletne automobile, oni iz više srednje klase opredeljuju se za vozila niže srednje klase - limuzine stare do pet godina, koje su najisplativija investicija i za koje su dileri spremni dati i garanciju.

San ljudi sa nešto dubljim džepom, ili ono što je nekad bio crveni „golf dvojka“, danas je metalik sivi „pežo 308“, ili „sitroen 4“, kupljen od prvog vlasnika.

- Ovi kupci najčešće se opredeljuju za dizel automobile zapremine motora od 1,6 do 2,0, koje su spremni platiti od 15.000 KM do 17.000 KM. Oko 60 odsto ovakvih vozila se proda za gotovinu, a 40 odsto na kredit ili lizing – kaže Vasilić. Ipak, priznaje da najjeftinija vozila koja nudi njegova kuća, šest godina stare „fijat pande“,  po ceni od 5.000 KM do 6.5000 KM, najbrže nađu kupce. Takvi automobili se prodaju za dan ili dva i nikad ih nema na lageru.

Uvoz- više novih, manje polovnih

Prema podacima Poreske uprave RS, broj uvezenih automobila u Republici Srpskoj u prošloj godini je znatno porastao, ali samo kad su u pitanju nova vozila. U 2016. u RS je uvezeno 1.0961 novi automobil, što je skoro duplo više nego godinu ranije, a prednjače mercedesi i BMW vozila, skuplja od 200.000 KM. Kad su u pitanju polovnjaci, njih je uvezeno 5.6873, što je za oko 300 manje nego 2015. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.