Izvor: Blic, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag ne želi da finansira Krajišnikovu odbranu

Žalbeno veće Haškog tribunala nije danas prihvatilo zahtev bivšeg predsednika kupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika, osuđenog na 27 godina zatvora, da mu odobri tehničku i finansijsku pomoć tokom žalbenog postupka, jer je odlučio da se sam brani.

Sudija je na statusnoj konferenciji u slučaju Krajišnikove žalbe na presudu ukazao na stav Sekretarijata Tribunala da onaj ko odluči da sam sebe brani u žalbenom postupku, onda mora i sam da finansira odbranu. Krajišnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je rekao da ne traži novac, ali da "ako se ukaže prilika da se novac obezbedi, to je mimo pravila" i dodao da traži da mu se omogući angažovanje pravnog savetnika i prevodioca sa kojim bi radio na žalbi. Sudija je upozorio da treba ubrzati postupak u vezi angažovanja pravnih savetnika i zatražio je od obe strane u postupku, naročito od Krajišnika, da poštuju sve rokove kako bi se postupak odvijao bez odlaganja.

Haški tribunal osudio je Krajišnika u prvostepenom postupku, u februaru prošle godine na 27 godina zatvora, proglasivši ga krivim za progon na rasnoj i političkoj osnovi, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje muslimana i Hrvata tokom rata u BiH. Tužilaštvo kaznu smatra neprimerenom i traži za Krajišnika doživotnu kaznu zatvora. Žalbeno veće Haškog tribunala odobrilo je u maju zahtev Krajišnika da sam sebe brani tokom žalbenog postupka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.