HAOS NA BRČANSKOM ŠETALIŠTU Stolovi i stolice sapliću pešake

Izvor: Blic, 03.Avg.2016, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAOS NA BRČANSKOM ŠETALIŠTU Stolovi i stolice sapliću pešake

Od 50 letnjih bašti kafića postavljenih u centru Brčkog, čak 17 je u pešačkoj zoni.

Reč je o najatraktivnijoj i najskupljoj lokaciji, gde je cena zakupa šest maraka po metru kvadratnom.

Jasna Stančić, koja u Odelenju za prostorno planiranje i imovinske odnose radi na izdavanju lokacijskih uslova, kaže da su za izdavanje površina u zakup na trgu propisani posebni uslovi, među kojima je i udaljenost od objekata od najmanje dva metra.

Očito je, međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da to u svim slučajevima nije tako.

U Inspektoratu Brčko distrikta BiH kažu da komunalni inspektori kontrolišu imaju li vlasnici lokacijske uslove i ugovore o zakupu, kao i da li je sve što je postavljeno na letnju površinu u skladu sa lokacijskim uslovima.

Tamo gde sumnjaju da su bašte izvan gabarita obave merenja.

- Tokom kontrola nismo našli velika odstupanja, ali smo primetili da noću i vikendom, posebno tokom leta, kada je mnogo ljudi iz dijaspore, vlasnici prošire baštu. Ako to svi urade onda to zaista izgleda kao da je sva pešačka zona zauzeta. Nastojaćemo da to kontrolišemo, iako imamo samo dva komunalna inspektora - kaže Đževdet Šahović, glavni inspektor brčanskog Inspektorata.

On ističe da je obavljena detaljna kontrola posedovanja lokacijskih uslova u ugovora.

- U proteklom delu godine inspektori su kontrolama utvrdili da deo vlasnika nije posedovao ugovore o zakupu javne površine i doneli su 17 rešenja o uklanjanju letnih bašti i izdali isto toliko prekršajnih naloga u iznosu od po 100 KM. Nakon toga svi su pribavili neophodne dokumente i sada nema nijedne letnje bašte bez dozvola i ugovora o zakupu - kaže Šahović.

Do ove godine letnje bašte su se mogle postavljati samo leti, ali se nakon izmena Pravilnika o zauzimanju javnih površina sada mogu postavljati tokom cele godine. Prema podacima Kancelarije za upravljanje javnom imovinom, prihod koji se ostvaruje po osnovu zakupa su oko 110.000 KM godišnje, ali bi zbog sve više letnjih bašti i dužeg perioda zakupa ove godine mogao biti i veći.

Prekršajni nalozi

Policija Brčko distrikta BiH je u prvih šest meseci ove godine zbog remećnja mira glasnom muzikom vlasnicima lokala izdala dva prekršajna naloga. Jedan prekršajni nalog izdat je zbog nepoštovanja radnog vremena.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.