Godišnje 1.500 KM, bez plaćanja na rate

Izvor: Blic, 04.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnje 1.500 KM, bez plaćanja na rate

BANJALUKA - Nijedan student odseka za televiziju, režiju ili montažu na Akademiji umetnosti u Banjaluci ne finansira se iz budžeta RS i nije oslobođen troškova za studije. Za sve njih godišnja školarina je 1.500 KM, a da problem bude veći - ukinuto im je i plaćanje u ratama. Zato su studenti ovih smerova intervenisali kod dekana kako bi sprečili najavu povećanja školarine na Akademiji za čak 20 odsto.

„Nije u redu što se nijedan student sa ovih smerova ne finansira >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz budžeta RS, pa čak ni oni sa visokim prosekom. Troškovi školovanja su pali na leđa studenata i nemamo nikakvu stimulaciju", rekao nam je student četvrte godine odseka za režiju na Akademiji umetnosti u Banjaluci Ljubiša Ćetojević.

Predsednik Studentske organizacije dramskog odseka „Rez na pokret" Nemanja Mirković kaže da su studenti tih smerova poslali zahtev dekanu kako bi rešili problem.

„Problematično je i što je Akademija potpisala ugovor sa televizijama koje su pristale da plaćaju troškove studiranja za studente koji rade u pojedinim TV kućama. Međutim, mnoge televizije su to otkazale i sada sve plaćaju studenti. Troškovi studija za sve su isti, a nisu oslobođeni plaćanja niti postoje povlastice čak ni za one koji imaju visok prosek ocena", rekao nam je Mirković.

Dekan Akademije umetnosti u Banjaluci Milorad Kenjalović objašnjava da je TV smer osnovan kao samofinansirajući odsek uz podršku televizija, ali da one više nemaju interesa da plaćaju školovanje svojih radnika.

„Televizije su plaćale školarinu ovim studentima, ali očigledno je da više nisu zainteresovane, pa su otkazale ugovore. Savet Akademije bi voleo da nađe neki drugi izvor za plaćanje školarina, ali o tome će odlučiti Savet Univerziteta u Banjaluci, kao i o iznosu školarina za sve fakultete", istakao je Kenjalović.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić pozvao je sve studente ovih smerova koji imaju visoke proseke i koji su očistili godinu na vreme, da se obrate Rektoratu kako bi bili oslobođeni plaćanja troškova studija.

„Taj problem se mora rešiti u korist studenata jer oni to zaslužuju. Polažući sve ispite pokazali su da su vredni i da zaslužuju pažnju države, i to - besplatnim studiranjem", istakao je Stanić.

Ministar Kasipović obećao pomoć

Studenti Akademije umetnosti u Banjaluci pripremaju se da zatraže pravni savet od ministra prosvete i kulture RS Antona Kasipovića o školarinama na Akademiji. „Razmotriću njihove predloge. Uvek sam na strani studenata i tako će biti i ovog puta. Spreman sam da pomognem i učiniću sve kako bi studenti bili zadovoljni", rekao nam je Kasipović. Inače, svake druge godine se upisuje po oko osam studenata na ove smerove na Akademiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.