Država duguje milione maraka

Izvor: Blic, 27.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država duguje milione maraka

BANJALUKA - Oko 50 radnika „Tehničkog remonta" iz Bratunca juče je štrajkovalo pred zgradom Vlade RS tražeći da se sastanu sa predstavnicima izvršne vlasti RS. Radnike je primio ministar privrede, energetike i razvoja Rajko Ubiparip, a dogovoreno je da u roku od sedam dana stručna komisija Vlade utvrdi pravo stanje u ovoj firmi, posle čega bi trebalo da premijer RS Milorad Dodik predloži rešenje.

Radnici ovog preduzeća od Vlade traže povezivanje radnog staža od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1. januara 2000. godine, isplatu šest plata po najnižoj ceni rada i reviziju poslovanja preduzeća u poslednjih deset godina.

„Dugovanja radnicima su oko sedam miliona KM jer zaposleni ovog preduzeća nisu primili 72 plate. Međutim, ukupna potraživanja ovog preduzeća su oko 11 miliona KM, jer MUP RS duguje više od milion maraka, a nismo naplatili dug ni od Ministarstva odbrane u iznosu od devet miliona KM", rekao je predsednik Sindikata „Tehničkog remonta" iz Bratunca Rajko Vidojević.

On kaže da je najvažnije da se radnicima poveže radni staž, jer bi tako oko 20 radnika otišlo u penziju, a bio bi rešen i višak radnika koji su se odavno iselili iz RS. Međutim, kako kaže, tim radnicima još nije povezan radni staž, pa se vode kao zaposleni, iako više neće raditi u fabrici.

Radnik Slavko Ceravina u ovoj firmi je zaposlen od 1973. godine. Kako nam je rekao, prošle godine su samo jednom dobili 82 KM, ali nije siguran za koju godinu.

„Bio sam u ropstvu za vreme rata, tad sam mislio da je teško, ali sada je teže. Nemam od čega da živim, imam tri sina i ženu koji nigde nisu zaposleni. Dokle više?", rekao nam je Slavko Ceravina.

Ministar privrede Rajko Ubiparip rekao je da problemi u ovom preduzeću nisu od juče, ali da će Vlada RS pokušati da ih reši.

„Juče smo imali konsultativne razgovore sa radnicima. Nažalost, problemi su isuviše veliki, pa se ne mogu brzo rešiti. Ipak, nadamo se da ćemo pronaći rešenje kako bi radnici bili zadovoljni", istakao je Ubiparip.

Odluka Tužilaštva RS 2. aprila

Otpušteni radnici Drvne industrije „Omar" iz Kneževa očekuju da do 2. aprila Tužilaštvo RS donese konačnu presudu o propaloj privatizaciji ovog preduzeća, potvrdio nam je predsednik Skupštine akcionara DI „Omar" Cvijo Knežević. On kaže da „ako Tužilaštvo RS ne donese presudu", radnici će ponovo stupiti u štrajk glađu pred Vladom RS. Međutim, on podseća na to da je Vlada RS pre nešto više od mesec dana obećala interventnu pomoć za otpuštene radnike, ali da radnici nisu dobili ništa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.