Izvor: Blic, 24.Dec.2017, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đokić: Zagovarači "Dejtona 2" žele krizu u BiH

Predsednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je danas da je neprihvatljivo da se govori o "Dejtonu 2" i da ljudi koji govore o tome ustvari žele da nastane kriza u BiH.

- Apsolutno je neprihvatljivo da govorimo o Dejtonu 2, Dejtonu 3 ili bilo kakvom drugom Dejtonu. Treba da se posvetimo i provedemo dosledno sve ono što piše u okviru Dejtona - rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

Đokić smatra da je temeljni Dejtonski sporazum dao jasan okvir kako se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << BiH može uspostaviti, kako se u njoj mogu graditi odnosi i kako se može obezbediti trajna stabilnost i sigurnost, kako za svaki narod, tako za oba entiteta i za svakog građanina BiH.

- Ta priča o Dejtonu 2 je ustvari samo želja da ovdje nastane kriza. Oni koji se za to zalažu žele krizu i žele goru BiH nego što je danas imamo sa svim njenim problemima - ocenio je Đokić.

On kaže da je Dejton otvorio mnogo mogućnosti - da BiH može ekonomski jačati, da se može razvijati bolja saradnju sa drugim zemljama u regionu i u svetu, da se može učiniti boljim život građana, i Srba i Bošnjaka i Hrvata.

- Ipak treba imati u vidu da je nakon više od 20 godina primene Dejtona u ovoj zemlji došlo do velikog napretka i razvoja. Neka svako pogleda kako smo izgledali 1996. i kako izgledamo 20 godina posle - rekao je Đokić.

On je istakao da je mnogo pozitivnih i dobrih promena, a moglo bi biti i mnogo bolje i više da je za to bilo dovoljno volje.

- RS je bila odgovoran činilac primene Dejtona i to radimo i danas. U tom smislu se ništa ne treba menjati. Trebamo se naviknuti da je BiH decentralizovana, ali istovremeno slobodna država tri naroda i dva entiteta - rekao je Đokić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.