Braća i sestra Pivaš će ipak dobiti dom

Izvor: Blic, 05.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Braća i sestra Pivaš će ipak dobiti dom

BOSANSKI BROD, BANJALUKA - Anica, Nedo i Miroslav Pivaš iz sela Vinska kod Bosanskog Broda najkasnije do avgusta moraju da napuste Dom za nezbrinutu decu „Rada Vranješević" u Banjaluci. Najmlađi Miroslav uskoro završava školu i ne postoji zakonski osnov da i dalje sa bratom i sestrom boravi u Domu. Čineći sve da punoletni Pivaši ne bi završili na ulici, delegacija Doma posetila je juče načelnika opštine Bosanski Brod Vida Ivanovića.

Anicu i njenu braću pre deset >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godina socijalna radnica pronašla je u napuštenom svinjcu nakon čega su smešteni u Dom. Otac Rajko je umro, a majka Soka je smeštena u duševnu bolnicu Jakeš u Modriči. Nemaju rođaka koji bi mogli da brinu o njima, a kuća gde su živeli je izgorela. Uz izuzetnu brigu i negu vaspitača uspeli su da završe školu u banjalučkom Centru „Zaštiti me" gde Anica radi u kuhinji. Dvadesetogodišnji Nedo školovao se za frizera, a Miroslav ove godine završava pekarski zanat. Već nekoliko puta boravio je u Italiji i Grčkoj, a uskoro bi trebalo da ode u Švajcarsku. Trenira u „Nanbudo centru" i na praksi je u pekari „Manja" gde ga svi hvale. Pivaši se dobro slažu, a želja im se da se zajedno vrate u rodni grad.

„Želim da izađem iz Doma i da živimo zajedno. Ovde mi se sviđa i nadam se da će se naš problem uskoro rešiti", rekao je Miroslav, koji se ovih dana sprema i da polaže vozački ispit.

Direktor Doma „Rada Vranješević" Danilo Ponjarac rekao je da su sve troje dobra i pristojna deca i da nikada nisu pravili probleme. Dom im je uz pomoć donatora prikupio nešto novca.

„Italijanska humanitarna organizacija 'Amići di Bambina’ prikupila je 1.800 evra, a donatori su poklonili po 1.400 maraka. To će im dobro doći jer treba da napuste dom. Ipak, najvažnije im je naći smeštaj i posao", rekao je Ponjarac.

Suština jučerašnjeg dogovora u Brodu je da će Opština preuzeti brigu o braći Nedi i Miroslavu i njihovoj sestri Anici Pivaš. Brodski Centar za socijalni rad mora što pre da napravi projekat koji će tačno odrediti koliko novca je potrebno za njihovo zbrinjavanje i na koji način Pivašima obezbediti krov nad glavom.

Načelnik opštine Vid Ivanović nije mogao da precizira kako i kada će im pomoći, ali je obećao podršku kako bi samostalno krenuli u život. Do sada je opština redovno plaćala troškove boravka Pivaša u domu, što je obaveza svake opštine za svoje sugrađane.

Socijalna radnica Melanija Stokanić rekla je da je najbolje rešenje da se tročlanoj porodici kupi manja kuća i pronađe posao. Anica bi mogla da radi u narodnoj kuhinji u Brodu čije je otvaranje najavljeno, dok bi braći „na sve načine trebalo pomoći da se zaposle i da ne ostanu na ulici".

Ostavinskom raspravom do stana

Direktorka banjalučkog Centra za socijalni rad Borka Vukajlović bila je profesor Pivašima u Centru „Zaštiti me", a po njenim rečima, samo zajedničkim učešćem svih može im se pomoći.

„Jedan od načina da se reši problem smeštaja je provođenje ostavinske rasprava za kuću u selu Vinska kojom bi se dokazalo da je to njihova dedovina. Moguća je i kompenzacija - da opština uzme zemljište, a da im za uzvrat doplate za stan", istakla je Vukajlovićeva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.