Bilt: Evropa neće dozvoliti bilo kakvu podelu BiH

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 08.Apr.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilt: Evropa neće dozvoliti bilo kakvu podelu BiH

Ministar spoljnih poslova Švedske i nekadašnji prvi visoki predstavnik u BiH Karl Bilt rekao je da bosanski zvaničnici Milorad Dodik i Haris Silajdžić "žele da jedan iz drugog izvuku ono najgore".



"Obojica treba da znaju da će BiH biti ovakva kakva je i dužnost je svakog političara da na najbolji način iskoristi ovu situaciju, ali oni vole da igraju svoju igru koja nije konstruktivna", izjavio je Bilt ta tv Federacije BiH (FTV).

On je naglasio da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Evropa neće dozvoliti bilo kakvu podelu BiH, ali da će unutrašnji dogovor u BiH biti vrlo komplikovan.

"Međunarodna zajednica nudi BiH mogućnost da postane članica EU, ali to zavisi od političara koji treba da rade kao što rade druge vlade u EU", rekao je Bilt.

On je istakao da "Evropa ne želi BiH kao koloniju" i dodao da je BiH zemlja "koja treba da bude sposobna da vodi samu sebe".

Bilt je izjavio da BiH neće moći da traži članstvo u EU, dok god joj je potreban međunarodni izaslanik. Bilt je ocenio da su sve susedne zemlje u regionu, Hrvatska, Srbija, Makedonija i Crna Gora, mnogo dalje otišle u sprovođenju reformi od BiH.

"Smatram da Bosna još nije dotle stigla. Ne može se zaista kombinovati ta vrsta nametljivog međunarodnog prisustva sa pravim evropskim integracionim procesom", rekao je Bilt.

Bilt je u BiH doputovao juče, a danas će sa ministrima spoljnih poslova Češke i Francuske Karelom Švarcenbergom i Bernardom Kušnerom razgovarati sa predstavnicima vlasti u BiH i predstavnicima međunarodne zajednice.

Bilt je rekao da je evropska trojka doputovala u BiH kako bi se uverili dokle je ta država došla na putu ka Evropskoj Uniji. Prema njegovim rečima, ministri spoljnih poslova tri države, u BiH su doputovali i da daju podršku novom visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.