Izvor: Blic, 19.Maj.2017, 18:39

BiH u samom vrhu zemalja po izvozu eteričnih ulja

BiH u samom vrhu zemalja po izvozu eteričnih ulja

Zahvaljujući ekspanziji sadnje smilja u Hercegovini, BiH je smeštena u samom vrhu zemalja po izvozu eteričnog ulja, a može se slobodno uvrstiti među veće mediteranske proizvođače. U 2016. godini površine pod ovom proizvodnjom uvećane su za 110 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a ako bude ostvaren plan za iduću godinu, one će biti dodatno uvećane.

Ono što je smilje u segmentu lekovitog i aromatičnog bilja, to je jagodasto voće u voćarstvu u FBiH. Površine pod >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << malinjacima uvećane su za 86 odsto, borovnicom 148 odsto u odnosu na 2015. godinu, dok su ostale vrste ostale na nivou prošlogodišnjih.

Semenska proizvodnja u FBiH beleži rast u 2016. godini, posebno nakon katastrofalnih poplava u 2014. i ekstremnih suša u 2015. godini.

Što se tiče animalne proizvodnje, uočljivo je blago povećanje proizvodnje mleka u Federaciji BiH u 2016. u odnosu na 2015. godinu. Najveće količine proizvedenog mleka su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Unsko-sanskom kantonu. Vidljivo je, takođe, da je u FBiH povećan broj tovnih junadi, a naročito u Tuzlanskom kantonu.

Povećanje brojnog tovnih grla rezultat je sporazum s Republikom Turskom o izvozu svežeg mesa. Prema podacima iz kantonalnih ministarstava nadležnih za poljoprivredu, u FBiH je povećan i broja ovaca.

Proizvodnja prehrambenih proizvoda u 2016. je, u odnosu na 2015. godinu, veća za 5,3 odsto u FBiH, dok je proizvodnja pića niža za oko 6 odsto. U preporukama "Zelenog izveštaja" za 2016. godinu je, između ostalog, navedeno da je potrebno izdvojiti veća budžetska sredstava za poljoprivredu i prehrambenu industriju i osigurati dodatna sredstva za isplatu svih nerealizovanih zahteva prema klijentima iz prethodnog perioda.

Takođe, preporučuje se stavljanje u funkciju nekorištenog poljoprivrednog zemljišta s ciljem povećanja proizvodnje i zaposlenosti, te uspostava i vođenje informacionog sistema o poljoprivrednom zemljištu radi njegove zaštite.

Ubrzanje donošenja zakonskih i podzakonskih propisa, te izmena i dopuna postojeće regulative od strane Vlade i Parlamenta FBiH, doprinelo bi bržoj realizaciji poljoprivredne politike i stvaranju povoljnijeg ambijenta za razvoj poljoprivredne proizvodnje u FBiH.

Vlada FBiH danas je razmatrala i usvojila izveštaj Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju poljoprivrede u prethodnoj kalendarskoj godini pod nazivom "Zeleni izveštaj", koje ovo ministarstvo priprema u skladu sa Zakonom o poljoprivredi.

Ovaj izuzetno detaljno sačinjen dokument sadrži ocenu stanja i privrednog položaja poljoprivrede, te predlog i način provođenja mera poljoprivredne politike u narednom periodu. Izveštaj je izrađen u saradnji s nadležnim kantonalnim ministarstvima, Federalnim zavodom za statistiku i korištenjem ostalih dostupnih izvora podataka iz ove oblasti, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Prema izveštaju, u FBiH je u 2015./2016. godine ukupno zasejano 202.437 hektara, što je više za 2,7 odsto u odnosu na setvu iz prethodne sezone. Povećana je i količina proizvedenih žita, te je, naprimer, pšenice proizvedeno 86.732 tona, što je uvećanje za 21,2 odsto.

Nastavak na Blic...


 Povezane vesti
BiH među zemljama koje izvoze najviše eteričnog ulja

BiH među zemljama koje izvoze najviše eteričnog ulja

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Maj.2017, 08:58

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH danas je razmatrala i usvojila izvještaj Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju poljoprivrede u prethodnoj kalendarskoj godini pod nazivom "Zeleni izvještaj", koje ovo ministarstvo priprema u skladu sa Zakonom o poljoprivredi...Ovaj...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.