BESPARICA ISKLJUČILA RASVETU Bijeljinci prolaze mračnim ulicama

Izvor: Blic, 21.Dec.2016, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BESPARICA ISKLJUČILA RASVETU Bijeljinci prolaze mračnim ulicama

Stanovnici u najvećem gradu Semberije nezadovoljni su zbog činjenice da ulice u kojima žive nisu osvetljene noću, a kako stvari stoje na rešavanje ovog problema moraće da sačekaju još neko vreme.

Jedna od njih je i Majevička ulica koja se nalazi u užem centru grada. Meštani, ove, jedne od najprometnijih ulica , od nadležnih očekuju da ovaj problem što pre reši.

- U blizini smo zgrade gradske uprave, autobuske stanice, osnovne škole. Imamo mnogo dece ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i starijih osoba, a iako je ova ulica   praktično u  centru grada, mnogo je neprijatno. Strahujemo za njihovu bezbednost pogotovo u zimskim mesecima kada se rano smrkne - kaže stanarka ove ulice, Violeta Petrović.

U Majevičkoj ulici nalaze se dva pešačka prelaza, koji zbog neosvetljenosti predstavljaju opasnost za prolaznike. Proteklih godina u ovoj ulici dešavale su se i česte saobraćajne nesreće, te je kontrole učesnika u saobraćaju pojačala i policija.

I u  gradskoj upravi Bijeljina kažu da im se više građana obraćalo sa molbom da reše problem ulične rasvete, ali da za sada para u budžetu za ove namene nema. Stručni saradnik za javnu rasvetu grada Bijeljine, Bogdan Tadić, podseća da je ulična rasveta u ovoj ulici delimično rekonstruisana nakon završteka izgradnje kanalizacije.

– Deo rasvete smo uradili zahvaljujući sredstvima Evropske unije. U narednom periodu ćemo nastojati naći sredstva u budžetu kako bismo kompletnu ovu ulicu osvetlili. Nadamo se da će radovi početi već u prvom delu naredne godine. Znamo za problem koje imaju našu sugrađani i pokušaćemo da ih što je pre moguće rešimo -rekao je Tadić.

Rasveta uvećana 12 puta

U proteklih deset godina, na području grada Bijeljina, broj stubova javne rasvete uvećan je 12 puta , tako da danas ima više od 12 500 sijaličnih mesta. Zbog velike potrošnje električne energije, na  seoskom području pre par godina postavljeno je oko 300 tajmera podešenih da gase javnu rasvetu tokom noći, od 24 do 5 časova ujutro.

Za ugradnju tajmera potrošeno je 90 hiljada maraka, ali je na ovaj način ostvarena godišnja ušteda od gotovo 400 hiljada maraka. Druga i treća faza ovog projekta, koja bi takođe trebala da se realizuje u idućoj godini,  obuhvatiće  gradsku zonu a tajmeri će funkcionisati po drugačijoj šemi od seoskih sredina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.