Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Nov.2018, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvizdić: BiH i dalje snažno privržena evropskim integracijama

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić danas je u Beču rekao da je BiH i dalje snažno privržena evropskim integracijama i da radi na dobijanju statusa kandidata za članstvo.

Zvizdić je na sastanku s austrijskim kancelarom i premijerima sa Zapadnog Balkana rekao da su odgovori na dodatna pitanja Evropske komisije u završnoj fazi i izrazio nadu da će jedan od prvih zadataka na početku mandata novog Predsedništva BiH biti odlazak u Brisel s konačnim odgovorima, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << čime bi BiH ispunila uslove za dobijanje statusa kandidata.

Predsedavajući Saveta ministara BiH se založio za unapređenje regionalne saradnje i ocenio da trend zapaljive i radikalne retorike političara iz pojedinih zemalja regiona ne doprinosi prevazilaženju teškog nasleđa iz prošlosti i postojećih izazova, saopštio je Savet ministara BiH.

Zvizdić je rekao da izazove u bilateralnoj i regionalnoj saradnji treba prevazilaziti poštovanjem zaključenih sporazuma i prihvaćenih obaveza.

Sastanku koji je organizovao kancelar Austrije Sebastijan Kurc prisustvovali su premijeri Srbije, Albanije, Crne Gore i Kosova, ministar privrede Makedonije, kao i evropski komesari Johanes Han i Marija Gabrijel.

Na sastanku je razgovarano o regionalnoj saradnji, perspektivama Zapadnog Balkana, bilateralnim pitanjima i prevazilaženju mogućih problema.

Komesar za proširenje Johanes Han je izložio pregled sprovođenja dogovorenih mera u vezi sa stvaranjem regionalne ekonomske oblasti Zapadnog Balkana i pozvao premijere zemalja regiona Balkana da ukažu na poteškoće na koje nailaze i na mogućnosti za prevazilaženje problema.

Kurc je reklao da Austrija snažno podržava zemlje Zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU i ocenio da stabilnost Evrope u znatnoj meri zavisi od stabilnosti tog regiona.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, posle radnog doručka, Kurc je rekao da je Austrija snažan partner zemljama Zapadnog Balkana, s kojima ima snažne istorijske, ekonomske, političke, kulturne i ljudske veze.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.