Znanstvenici otkrili gravitacijske valove

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Feb.2016, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znanstvenici otkrili gravitacijske valove

Znanstvenici  tvrde da su došli do jednog od značajnijih otkrića u povijesti, a koje bi im trebalo pomoći da u potpunosti razumiju gravitaciju, piše BBC.

Riječ je o gravitacijskim valovima čije je postojanje pretpostavila Einsteova teorija relativnosti, ali do sada nikada nije potvrđeno njihovo postojanje.

Znanstvenici su promatrali svijanje prostor-vremena koje je posljedica sudara dviju crnih rupa koje se dogodilo milijardu svjetlosnih godina daleko od zemje. Ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << će, tvrde znanstvenici, značiti potpuno novu eru u astronomiji.

Profesor Karsten Danzmann sa Instituta Max Planck rekao je da je ovo otkriće najvažniji događaj još od otkrića Higsove čestice.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Znanstvenici objavili izravno otkriće gravitacijskih valova

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Feb.2016

WASHINGTON - Američki znanstvenici objavili su u četvrtak da su izravno otkrili gravitacijske valove, koje je fizičar Albert Einstein prije 100 godina prvi opisao kao "pukotine u tkivu prostora i vremena", javljaju agencije...To se smatra velikim probojem u fizici koji će otvoriti nove poglede na...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.