Zbog ćirilice Vukovar menja statut

Izvor: B92, 27.Sep.2013, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog ćirilice Vukovar menja statut

Vukovar -- Gradsko veće Vukovara prihvatilo predlog odluke o pristupanju promeni Statuta grada čime se stvara mogućnost da Vukovar bude proglašen mestom posebnog pijeteta.

To zapravo znači da u Vukovaru ne bi mogle da budu postavljene dvojezične table.

Promenu Statuta inicirali su većnici koalicije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatske stranke prava dr Ante Starčević.

Kako prenose lokalni mediji, za pristupanje promeni Statuta glasali su i većnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Socijaldemokratske partije, dok je Samostalna demokratska srpska stranka bila suzdržana, jer smatra da se iza promene "skriva nešto drugo".

Predsednik Gradskog veća Željko Pinjuh rekao je da se u proceduru promene Statuta kreće da bi se on uskladio s nizom zakona koji su se u međuvremenu promenili, dok su većnici koalicije HDZ-HSP AS novinarima i većnicima podelili svoj predlog izmena Statuta, koji se odnosi samo na odredbe o pismu i gradu kao mestu posebnog pijeteta.

Tako se, između ostalog, traži izuzeće Vukovara od primene Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

O izmeni Statuta govoriće se na idućoj sednici Gradskog veća.

Pošto su u Vukovaru početkom septembra postavljene dvojezične table na pojedinim državnim i javnim ustanovama, održan je protest tokom kojeg su demonstranti skinuli ili razbili tri postavljene dvojezične table. Tada su u koškanju s policijom, koja nije primenila silu, lakše povređena četiri policajca.

U međuvremenu su table ponovo postavljene, čuva ih policija, a povremeni protesti u organizaciji Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara prošli su bez incidenata.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vukovar: Menjaju statut da bi proterali ćirilicu

Izvor: Mondo, 27.Sep.2013

Gradsko veće Vukovara prihvatilo je danas predlog odluke o pristupanju promeni Statuta grada Vukovara.

Nastavak na Mondo...

Vukovar: Usvojena inicijativa za promjenu statuta grada

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Sep.2013

Gradsko  vijeće Vukovara prihvatilo je danas prijedlog odluke o pristupanju promjeni Statuta grada Vukovara, čime je otvorena mogućnost da Vukovar bude proglašen mjestom posebnog pijeteta i izuzet od dvojezičnosti. Promjenu Statuta inicirali su vijećnici koalicije Hrvatske demokratske zajednice...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.