Završeno sudjenje Gotovini, Čermaku i Markaču

Izvor: S media, 01.Sep.2010, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeno sudjenje Gotovini, Čermaku i Markaču

Razmenom dodatnih argumenata optužbe i odbrane, pred Haškim tribunalom danas je završeno sudjenje hrvatskim generalima Antu Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženim za progon Srba iz Kninske krajine u leto 1995.

Pretresno veće će, po rečima predsedavajućeg Alfonsa Orija , presudu doneti "u dogledno vreme".

Tužioci su zatražili da Gotovina (53), Čermak (59) i Markač (53) budu proglašeni krivim za progon; prisilno premeštanje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i deportaciju; pljačkanje javne i privatne imovine; bezobzirno razaranje naselja; ubistva i nehumana dela i okrutno postupanje prema srpskim civilima u Kninskoj krajini tokom i posle Oluje, od 4. avgusta do kraja septembra 1995.

Optužba je predložila da Gotovini bude izrečena kazna od 27 godina zatvora, a da trećeoptuženi Markač bude kažnjen sa 23 godine zatvora. Za drugooptuženog Čermaka tužioci su predložili zatvorsku kaznu od 17 godina.

Sve tri odbrane zahtevale su da pretresno veće oslobodi optužene, negirajući da su hrvatske snage tokom Oluje proterale krajiške Srbe, kao i da je postojao zajednički zločinački poduhvat s tim ciljem. Za zločine počinjene tokom i posle Oluje, optuženi, po odbrani, nisu bili nadležni ili su preduzeli sve što su mogli da ih spreče i kazne.

Tužilac Alan Tiger danas je ponovio da je granatiranje Knina i drugih gradova u Kninskoj krajini tokom Oluje, kojom je komandovao Gotovina, bilo nezakonito zato što su ciljani civilni objekti.

Na argument odbrane da oštećenja u Kninu nisu bila velika, Tiger je uzvratio da je "u tome i suština" udruženog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu, po optužbi, bio tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tudjman.

"Nije ni postojala namera da se Knin uništi, već da se iz njega oteraju Srbi, a Tudjman je zatim nameravao da grad naseli Hrvatima", rekao je tužilac.

Predsednika Tudjmana on je opisao kao "vrhovnog komandanta hrvatskih oružanih snaga koji je verovao da previše Srba u Hrvatskoj predstavlja opasnost za dugoročnu održivost njegove države".

"Dokazi su bez ikakve sumnje pokazali da su generali Gotovina, Čermak i Markač odgovorni za počinjene zločine", zaključio je Tiger.

Branilac prvooptuženog Gotovine Gregori Kiho uzvratio je da je Oluja bila "klasična vojna ofanziva" tokom koje je "artiljerija upotrebljena na prefinjen način u cilju prekidanja komandnog i komunikacionog lanca" vojske Republike Srpske Krajine.

Po rečima Kihoa, to je dovelo do odluke vrha RSK da evakuiše stanovništvo.

Egzodus krajiških Srba drugi branilac prvooptuženog, Pajam Akavan, nazvao je "nepostojećim masovnim proterivanjem".

On je tvrdio da su Srbi u Kninskoj krajini - budući da nisu priznavali Hrvatsku kao svoju državu, niti su imali njeno državljanstvo - bili "neprijateljski nastrojeni stranci".

Po medjunarodnom ratnom pravu, rekao je Akavan, državama je dozvoljeno da sa svoje teritorije uklone "neprijateljski nastrojene strance" i da im ne dozvole povratak.

"Mi to, naravno, ne pominjemo da bismo na bilo koji način opravdavali nepostojeće masovno proterivanje, već da bismo odgovorili na optužbu da Hrvatska nije odmah po okončanju sukoba dozvolila masovni povratak Srba", naznačio je Akavan.

General Gotovina je kao komandant vojnog područja Split zapovedao operacijom Oluja; drugooptuženi Čermak bio je vojni komandant grada Knina i okoline, a trećeoptuženi Markač je, kao pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske, zapovedao jedinicama specijalne policije.

Trojici generala u penziji Hrvatske vojske, Tribunal je sudio od 11. marta 2008. Izvodjenje dokaza na sudjenju okončano je 11. juna ove godine.

Tokom 303 radna dana, iskaz je dao 81 svedok optužbe, a u odbranu optuženih generala svedočilo je 57 svedoka - 29 za Gotovinu, 19 za Čermaka i 13 za Markača.

Generala Gotovinu, Haški tribunal je za zločine u Oluji optužio 2001. godine, a on je bio u bekstvu do decembra 2005. kada je uhapšen u Španiji. Od tada je u pritvoru Tribunala u Sheveningenu.

Optužnica protiv Čermaka i Markača podignuta je 2004. i oni su se odmah dobrovoljno predali Tribunalu, a zatim su bili pušteni na privremenu slobodu do početka sudjenja. General Čermak je nekoliko puta puštan na privremenu slobodu i tokom procesa.

Sva trojica su u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavili da nisu krivi za zločine za koje su optuženi.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.