Završen protest u Podgorici, ultimatum Đukanoviću

Izvor: Studio B, 18.Okt.2015, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen protest u Podgorici, ultimatum Đukanoviću

Protestni skup Demokratskog fronta (DF), na kojem se okupilo više hiljada ljudi, održan je večeras u centru Podgorice, uz ultimatum premijeru Milu Đukanoviću da do subote podnese ostavku i da bude formirana prelazna vlada.

U suprotnom, kako je poručio lider DF-a Andrija Mandić, "cela Crna Gora dolazi u Podgoricu", prenose podgorički mediji.

Mandić je na početku skupa, koji je održana iako nije zvanično odobren, rekao da je premijer Đukanović oko 18.30 časova >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << avionom napustio zemlju i zatražio je da svi učesnici protesta budu mirni i da se ponašaju dostojanstveno.

On je učesnike protesta pozvao da se "spreme za subotu".

"Imamo plan kako da smenimo diktatora", kazao je Mandić i pozvao koalicione partnere DPS-a da napuste Vladu.

"Građani su došli bez javnog poziva, a tek ćemo ih u subotu pozvati ako Đukanović ne podnese ostavku", rekao je lider DF.

Nebojša Medojević poručio je da nema predaje i da je "ovo prava Crna Gora", a okupljeni su skandirali "Pobeda, pobeda"!

Protestni skup i šetnja ulicama Podgorice prošli su bez većih incidenata, mada su neki demonstranti, koji su bili maskirani, u jednom trenutku bakljama, kamenjem i flašama gađali policiju, koja je protiv njih upotrebila suzavac.

DF je i sinoć organizovao okupljanje u Podgorici i tom prilikom je intervenisala policija jer su okupljeni građani polomili stakla na više izloga, bacali kamenice, suzavac i flaše prema policiji.

Posle toga je policija, kako je saopšteno, u skladu sa zakonom upotrebila suzavac i gumene metke. 

DF je i sinoć organizovao okupljanje u Podgorici i tom prilikom je intervenisala policija jer su okupljeni građani polomili stakla na više izloga, bacali kamenice, suzavac i flaše prema policiji.

Posle toga je policija, kako je saopšteno, u skladu sa zakonom upotrebila suzavac i gumene metke. 

Takođe, policija je saopštila da je sinoć sprečila nasilan ulazak u zgradu Skupštine Crne Gore.

 

Krivokapić: Protesti ne mogu biti trajno rešenje

Predsednik crnogorskog Parlamenta Ranko Krivokapić izjavio je danas, posle sednice Kolegijuma predsednika skupštine, da protesti ne mogu biti trajno ni krajnje sredstvo za rešavanje problema.

Kolegijum je, takođe, pozvao Demokratski front (DF) da se vrati u skupštinske klupe, navodi RTCG.

Kolegijum je raspravljao o događajima u Podgorici, posle policijske akcije kojom je u subotu uveče prekinut protest Demokratskog fronta, ispred zgrade parlamenta.

Sednici Kolegijuma nisu prisustvovali predstavnici DF-a i lider Demosa Miodrag Lekić, ali jesu predstavnici vladajuće koalicije, Socijalističke narodne partije, Pozitivne i nezavisni poslanik Mladen Bojanić.

Krivokapić je ocenio da "stanje nije takvo da ne izaziva zabrinutost" i poručio da probleme treba rešavati u institucijama.

On je pozvao predstavnike DF fronta da se vrate u Skupštinu i da na večerašnjoj sednici Odbora za bezbednost i odbranu iznesu svoje stavove o jučerašnjim dešavanjima u Podgorici.

Predsednik Skupštine je rekao da ni on ni ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević nisu imali informaciju o nameri demonstranata da sinoć nasilno uđu u Skupštinu, kako je to saopštila Uprava policije.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista, Milutin Simović, rekao je da to što se određeni broj pozvanih nije odazvao pozivu za sednicu Kolegijuma doživljava kao nezainteresovanost za nastavak dijaloga u inistitucijama sistema.

U međuvremenu, iz DF-a su saopštili da poziv Krivokapića da prisustvuju proširenom kolegijumu doživljavaju "kao besprizornu provokaciju i vređanje desetina hiljada građana koji podržavaju naše opravdane zahteve za održavanjem fer i demokratskih izbora".

 

OEBS: Sve strane da pokažu uzdržanost

Misija OEBS-a u Crnoj Gori saopštila je danas da je zabrinuta zbog nasilja tokom protesta u centru Podgorice i pozvala sve strane da pokažu uzdržanost.

Misija OEBS-a je ponovila svoj stav da je poštovanje vladavine prava osnova svake funkcionalne, moderne demokratske države.

"Iako Misija veruje da je pravo na slobodne proteste ključni princip svake demokratije, takve demonstacije moraju da imaju i legalni status, a oni koji u njima učestvuju moraju da se rukovode zakonima države", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje i da je OEBS, koji promoviše slobodu medija, zabrinut zbog izveštaja o incidentima u kojima su učestvavali policija i novinari i pozivaju vlasti da nastave da sprovode mere kojima će omogućiti medijima da izveštavaju slobodno.

"Misija poziva sve strane da pokrenu politički dijalog u okviru relevantnih nacionalnih institucija", poručila je šefica misije OEBS-a u Podgorici, Janina Hrebičkova.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

NOVI PROTESTI Crnogorska opozicija zakazala okupljanje i za danas

Izvor: Blic, 18.Okt.2015

Predstavnici opozicionog crnogorskog Demokratskog fronta (DF) saopštili su svojim pristalicama na Trgu Republike u Podgorici da će protesti biti nastavljeni danas. To je sinoć prenela RTCG...Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je ranije da je Predsedništvo DF-a odlučilo da se protesti nastave...U...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.