Zamrzavanje ustavnog suda BiH

Izvor: RTS, 18.Feb.2020, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zamrzavanje" ustavnog suda BiH

Skupština Republike Srpske usvojila je Informaciju i osam zaključaka u vezi sa antidejtonskim delovanjem Ustavnog suda BiH. Sa 74 glasa "za" i dva "protiv" odlučeno je da Skupština obavezuje sve svoje institucije da ne prihvataju i ne sprovode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.
Izglasano je i da predstavnici Skupštine Srpske predlože u skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu, a da do tada ne učestvuju u radu.

Pismo predsednika Evropskog suda za ljudska prava poslato u novembru prošle godine na adresu Predsedništva Bosne i Hercegovine, tema je nekoliko meseci kasnije. Razlog, kako tvrde u kabinetu Milorada Dodika, taj što Željko Komšić o pismu nije obavestio drugu dvojicu članova Predsedništva.
"Prvi put se desi u aktuelnoj situaciji da je to prećutano. Komšić je odgovorio predsedniku Evropskog suda da će se konsultovati sa kolegama Džaferovićem i Dodikom, a on to nije uradio. Mi smo za sve saznali kada je predsednik Evropskog suda potvrdio i obavestio Kneževića, predsednika Ustavog suda, da je izvršio svoje imenovanje", rekao je Danijel Dragičević, šef kabineta Milorada Dodika.
Tako je Angelika Nusberger, bez prigovora, postala jedan od troje sudija Ustavnog suda BiH koje imenuje predsednik Evropskog suda za ljudska prava. Preostalih šest biraju parlamenti entiteta. Da svih devet članova dolazi iz redova konstitutvinih naroda, pored Srba, zalaže se i Hrvatska demokratska zajednica.
"Da bi se to desilo moramo doneti adekvatne zakone u parlamentarnoj proceduri, za to nam treba konsenzus. Sigurno će nam trebati napor da mnogi shvate da ako želimo biti deo evropskih i drugih integracija, ne možemo imati bilo koji oblik protektorata", kaže Dragan Čović, predsednik HDZ BiH.
Promenama se protivi lider najveće bošnjačke partije.
"Ovo što radi Milorad Dodik jeste traženje hljeba na pogaču. Oni traže da se ustav menja i da svaki put kada im nešto smeta, kad ne mogu da završe otimačinu zemlje u korist entiteta da se ultimativno ukine mehanizan koji brani takve stvari", kaže Bakir Izetbegović, predsednik SDA.
A odbranu Republike Srpske dan ranije najavio je Milorad Dodik raspisivanjem referenduma za njeno otcepljenje.
Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko odgovara da do referenduma neće doći i da će institucija koju predstavlja, insistirati na poštovanju Dejtonskog sporazuma koji garantuje suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.