Zamenik tužioca: Kaznite Amfilohija

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jul.2011, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zamenik tužioca: Kaznite Amfilohija

Zamenik višeg državnog tužioca Veljko Rutović zatražio je danas od prekršajog suda u Podgorici da kazni mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija zbog govora mržnje.

Sudnicu su napustili pravni zastupnici mitropolita Amfilohija, jer su odbijeni njihovi zahtevi da se suđenje odloži i izuzmu sudija i predsednik prekršajnog suda.

Suđenju nije pristustvovao mitropolit crnogorsko-primosrki Amfilohije zbog, kako je objašnjeno, ranije preuzetih obaveza, ali sudu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je dostavljena mitropolitova pisana izjava koju je sud okvalifikovao kao odbranu.

Suđenje je nastavljeno iznošenjem dokaza, a zamenik višeg tužioca je tražio da se mitropolit crnogorsko-primorski "kazni i osudi po zakonu", jer je na današnjem pretresu sprovedenim dokazima "utvrđeno da je izgovorio inkriminisane reči" koje "vređaju naconalna i verska osećanja građana, pripadnika drugih nacija i vera i koje predstavljaju govor mržnje".

Mitropolit crnogorsko-primorski je tokom januara ove godine prokleo one koji se usude da sruše crkvu na Rumiji rečima: "Bog ga srušio i njega i njegovo potomstvo", i opomenuo poslanika Mehmeta Bardhija "da nije dobro da kao musliman podstiče bezumne ljude da urade isto ono što su uradili Turci kada su srušili crkvu na Rumiji".

Amfilohije je nazvao "pasjom i lažnom verom" one koji traže uklanjanje objekta postavljenog 2005. godine na vrh planine iznad Bara uz pomoć vojnih helikoptera i "čirgilicom" novi crnogorski pravopis Adnana Cirgića.

U pisanoj izjavi dostavljenoj sudu Amfilohije je naveo da su njegove reči izgovorene tokom januara ove godine "izraz brige i očinske ljubavi, a ne mržnje", da je kletva "sastavni deo proročko-biblijskog jezika i jezika crkve kroz vekove" i ocenio da se ovim suđenjem sudi "jeziku, veri i etici zakonodavaca Mojsija, Hrista

i celokupnog hrišćanskog jezičkog i moralnog predanja".

Mitropolitov advokat Vojislav Đurišić je po napuštanju suđenje ocenio da "ne postoje uslovi za suđenje" i naveo da prekršajni sud "nije ispunio načelo javnosti, parvo na odbranu i na pravičnost".

Naveo je da je i pored velikog interesovanja javnosti, suđenju moglo da prisustvuje samo par novinara, ocenio da je advokatima "uskraćena mogućnost da pruže odbranu", jer kako je objasnio, u sudnici nije bilo uslova za iznošenje iste, zbog čega su tražili odlaganje suđenja.

Kada je sudija Larisa Begović odbila da odloži suđenje, zastupnici mitropolita su trazili njeno izuzeće, što je takođe odbijeno, zbog čega su advokati napustili suđenje. Oni su i na prethodnom ročištu tražili izuzeće suduje, ali je taj

zahtev odbijen.

Nastavak suđenja je zkazan za 12. septembar.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.