Zalazje: Obeleženo četvrt veka od stradanja Srba

Izvor: RTS, 12.Jul.2017, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zalazje: Obeleženo četvrt veka od stradanja Srba

U selu Zalazje kod Srebrenice obeleženo je 25 godina od ubistva 69 srpskih civila i vojnika. Pre parastosa, članovi porodica poginulih, saborci, boračke i opštinske delegacije Srebrenice i Bratunca položili su cveće na groblju u Bratuncu, gde je sahranjen i najveći broj stradalih, kao i u selima Biljača i Sasama.
Branislavu Vasiljeviću na Petrovdan 1992. ubijena su dva brata. Jedan je masakriran, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a za telom drugog brata koji je, kako je saznao, ubijen i bačen na smetlište, tragao je godinama.

"Drugog brata smo našli tek nakon 15 godina, a 12 godina njegovi posmrtni ostaci stajali su u Insitutu za nestala lica u Sarajevu. Tek nakon 12 godina smo ga našli i sahranili ovde", naveo je Branislav Vasiljević.
Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić podseća da porodice stradalih četvrt veka traže istinu i pravdu, a da oni koji o tome odlučuju ne žele da čuju njihove zahteve i dokaze.
U Organizacionom odboru za obeležavanje godišnjice stradanja kažu da neće zaboraviti ubijene.
"Niko ne sme da prestane da traži pravdu za zločine nad srpskim narodom Srebrenice i ova manifestacija ide u tom pravcu da tražimo pravdu i da oni koji su počinili zločine budu kažnjeni", ističe Miloš Milovanović iz Organizacionog odbora za obeležavanje stradanja Srba u Opštini Srebrenica.
U srpska sela u okolini Srebrenice 1992. godine upale su jake muslimanske snage, pod komandom Nasera Orića i ubile 69 vojnika i civila. Tada su zarobljene 22 osobe, od kojih se za desetoro još traga.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.