Zakon o slobodi veroispovesti je moderan i evropski

Izvor: B92, 17.Jan.2020, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zakon o slobodi veroispovesti je moderan i evropski"

Podgorica -- Ministar odbrane CG Predrag Boškovic ocenio je da se protesti u organizaciji SPC koriste kao negacija crnogorskog identiteta i Crne Gore kao nezavisne države.

Bošković je poručio i da Zakon o slobodi veroispovesti neće biti povučen.

Galama se, kaže Bošković, nije podigla zbog samog zakona, već je, tvrdi, usmerena ka negaciji Crne Gore i Crnogoraca kao nacije.

"Upravo ovi protesti koje organizuje Srpska pravoslavna crkva se koriste kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << negacija državnog bica Crne Gore, identiteta i Crne Gore kao nezavisne države. Imali smo izjave pojedinica gde govore da ce se Crna Gora kad tad vratiti Srbiji, što pokazuje da priroda celokupnih protesta i galame koja se digla uopšte nije Zakon o slobodi veroispovesti, vec je ova kampanja usmerena ka negaciji Crne Gore, Crnogoraca kao nacije i nezavisne države", rekao je Bošković u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

Građanima koji učestvuju četvrtkom i nedeljom u litijama u više gradova Crne Gore Bošković je poručio da je Zakon stupio na snagu, da se neće biti povučen i da je Crna Gora, kao što je to rekao premijer Duško Markovic, spremna da razgovara sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o temeljnom ugovoru.

"I pre zakona nije bila samo SPC registrovana, jer je želela da bude izvan zakona i iznad države Crne Gore. Nadam se da ce se Mitropolija dozvati pameti i da ce videti da zakon nije usmeren protiv njih, da daje mnogo veća prava i mogucnosti Mitropoliji da vrši svoju funkciju u Crnoj Gori", rekao je Bošković.

Ne spori da je demokratsko pravo Mitropolije da organizuje litije i molebane sve dok su, kako kaže, ta okupljanja mirna i dok su poruke mirne.

"Svi moramo biti svesni da je Crna Gora nezavisna država, kao takva uređuje svoj pravni sistem. Bilo je potrebno urediti prava i obaveze verskih zajednica, jer je stari zakon iz 1977. godine. Radilo se dugo na ovom zakonu, on je moderan i evropski, dobio je podršku svih medunarodnih adresa, medu njima i Venecijanske komisije", tvrdi Bošković.

Ponovio je da se protiv Crne Gore iz, kako je kazao, određenih centara vodi hibridni i dodao da će se zvanična Podgorica s tim izboriti i da ima kapacitete za to.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ministar odbrane Crne Gore: Zakon neće biti povučen, protesti su negacija crnogorskog državnog bića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2020

Ministar odbrane Predrag Boškovic ocinio je da se protesti, u organizaciji Srpske pravoslavne crkve (SPC), protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti, koriste kao negacija crnogorskog državnog bića, identiteta i Crne Gore kao nezavisne države, te istovremeno poručio da taj akt neće biti povučen...Galama...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.