„Zahumlje” peva, igra i glumi duže od veka

Izvor: Politika, 24.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Zahumlje” peva, igra i glumi duže od veka

Poznato nikšićko kulturno-umetničko društvo jedino koje od osnivanja nije prekidalo rad, obeležava 110 godina rada

Nikšić – Jedno od najstarijih kulturno-umetničkih društava „Zahumlje” iz Nikšića obeležava sutra veliki jubilej, 110 godina rada. I u vreme Prvog i Drugog svetskog rata radile su neke sekcije. U okupiranom Nikšiću početkom četrdesetih, članovi KUD „Zahumlje” pevali su u hramu Sv. Vasilija Ostroškog. Ono što su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << započeli preci današnjih članova 1898. godine, nastavili su njihovi potomci i drugi Nikšićani okupljeni u društvu koje danas broji 300 članova. Folklorna sekcija, škola glume, gitare, muzičkog obrazovanja, flamenka, muzički studio... okupile su se tu mladi i stari, ukratko, sve generacije.

– Jedno smo od malobrojnih kulturno-umetničkih društava koje radi u kontinuitetu duže od veka. U „Zahumlju” se okupljaju talentovani ljudi iz Nikšića ali i okoline grada, kaže direktor „Zahumlja”, glumac Vojo Krivokapić.

Zahvaljujući razumevanju i pomoći lokalne uprave, naglašava Krivokapić, adaptirane su prostorije i nabavljena oprema.

– „Zahumlje” je ove godine, u sopstvenoj produkciji realizovalo čak 80 programa i bilo je organizator brojnih međunarodnih okupljanja poput festivala gitare i glume. Članovi Dramskog studija izveli su dečiju predstavu „Mali princ”, a omladinski studio, u režiji Petra Pejakovića,odigrao je „Nema predstave”, kaže naš sagovornik. – Već drugu godinu radi škola glume kojom rukovodi reditelj Petar Pejaković. Predstava „Nema predstave” osvojila je šest nagrada na festivalu u Bijelom Polju. Sa njom smo učestvovali i u Podgorici, Trebinju i drugim mestima. Na festivalu amatera pozorišta Srbije Raša Plaović” učestvovali su i glumci iz „Zahumlja”. I drugi ansambli, najpre folklorni, učestvovali su na mnogim festivalima.

Dramski studio ovog KUD-a je celu deceniju bio nosilac pozorišnog života u Nikšiću, od 1980. do 1990, kada je grad pod Trebjesom ostao bez profesionalnog pozorišta. Zahvaljujući, u to vreme mladom reditelju Goranu Bulajiću i članovima Dramskog studija, Nikšićani su videli mnoge predstave.

Pozorišni život u Nikšiću ima dugu tradiciju. Još 1884. osnovano je pozorišno društvo, a iste godine žitelji Nikšića imali su priliku da vide predstavu „Slobodarka” Manojla Đorđevića Prizrenca.

Rade Vukićević

[objavljeno: 25/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.