Zagreb: Velikosrbi i Milošević, pa Mir Božiji

Izvor: Mondo, 05.Jan.2017, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb: "Velikosrbi i Milošević", pa "Mir Božiji"

Hrvatski premijer u Zagrebu prisustvovao prijemu povodom Božića kod Milorada Pupovca. Evo šta je izjavio...

Foto: Tanjug/Hina/Slavko Vukadin Premijer Hrvatske Andrej Plenković

Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) i poslanik u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac priredio je danas u Zagrebu tradicionalni prijem povodom Božića i pozvao na toleranciju, prihvatanje i stvaranje oslonca zajedničkim rešenjima.

Prijemu je prisustvovao hrvatski premijer Andrej >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Plenković koji je rekao da je politika vlade "poruka stabilnosti, dobrosusedskih odnosa i rešavanja otvorenih pitanja".

"Videli ste da smo ove godine poslali poruku suživota, tolerancije i okrenutosti budućnosti", kazao je Plenković, navodeći i da Hrvatska "nakon pravednog, odbrambenog rata u kojem je bila žrtva velikosrpske Miloševićeve politike" i ulaska u NATO i EU želi da tretira manjine i da ih poštuje uz maksimum napora da se njihov život odvija na najkvalitetniji način.

"Činjenica da je 20. vek bio obeležen velikim tragedijama i sukobima nameću nam zadatak da se 2017. godine suočavamo s prošlošću... Pred nama je da taj proces na miran, staložen, trezven i zakonit način započnemo i zatvorimo, nadam se, do kraja rada ove vlade", kazao je Plenković i ponovio da je ambicija njegove vlade postizanje konsenzusa oko tog pitanja.

Obraćanje je završio rečima "Mir Božiji, Hristos se rodi!".

Pupovac je u obraćanju prigovorio hrvatskoj vladi zbog uslova u kojima živi srpska nacionalna manjina, ali i zbog Jasenovca.

"Da nije bilo ploče u Jasenovcu iščekivanje ne bi bilo stavljeno u senku. Ovako smo u Novu godinu ušli s nadom i verom u bolje sutra, ali i senkom na toj nadi i zabrinutošću, koja iz tog gesta, tog čina na tom mestu ne može da ne bude proizvedena", kazao je Pupovac.

Pupovac je rekao da smrt jednog čoveka ne može biti razlog za negiranje smrti drugog, ni stradanje jednog razlog za omalovažavanje žrtava drugih, "pogotovo ne na mestu na kojem je u 20. veku stradalo najviše pripadnika hrvatskog naroda".

"I tu ne spominjem ni Srbe niti Rome, već Hrvate... ;Gotovo 8.000 (ih je stradalo). Naša je dužnost da učinimo sve da sačuvamo ono što je stvoreno u jesen 2016, program i politiku koja je bila prilika za donošenje mira, obnove poverenja, društva pravednosti, jednakosti i zakonitosti", rekao je.

Među brojnim zvanicama na prijemu je bio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

U ime srpske vlade okupljenima se obratio savetnik u kabinetu premijera Srbije Vladimir Božović, koji je poručio Srbima u Hrvatskoj da će ih "matična zemlja uvek braniti" i da "tragična prošlost ne može da se izbriše".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.