Zaev sprema vanredne izbore, VMRO-DPMNE zakletvu

Izvor: RTS, 04.Okt.2018, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaev sprema vanredne izbore, VMRO-DPMNE zakletvu

Izvršni odbor Socijaldemokratskog saveza Makedonije ovlastio je predsednika stranke Zorana Zaeva da preduzme sve potrebne korake radi pripreme eventualnih prevremenih parlamentarnih izbora, nedugo pošto je makedonski premijer odbio zahteve opozicione VMRO-DPMNE. Opozicija sprema tekst zakletve kojom će se poslanici obavezati da neće glasati za promenu imena.
Politička kriza u Makedoniji, najverovatnije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dobiće epilog na vanrednim parlamentarnim izborima, pošto je premijer Zoran Zaev odbacio sve zahteve opozicije vezane za sastavljanje nove, tehničke vlade, formiranje anketne komisije za ispitivanje neregularnosti tokom referenduma.

"Ti zahtevi su apsolutno neprihvatljivi", rekao je Zaev, koga je, odmah zatim, Izvršni odbor socijaldemokrata ovlastio da počne pripremu vanrednih parlamentarnih izbora.
Čelnici vladajuće koalicije se, međutim, još uvek nadaju da bi u narednih nedelju dana deo poslanika VMRO-DPMNE mogao promeniti mišljenje i podržati ustavne promene, što lideri najveće opozicione stranke isključuju kao realnu mogućnost.
Kako bi sprečili da se neki od poslanika VMRO-DPMNE predomisle, čelnici stranke spremili su tekst platforme koju će morati da potpiši svi poslanici te partije, javljaju makedonski mediji.
Vladajućoj koaliciji, koja ima 72 poslanika u Sobranju, nedostaje devet glasova kako bi obezbedila dvotrećinsku većinu neophodnu za usvajanje ustavnih promena. Trojica poslanika VMRO-DPMNE su se, uprkos bojkotu stranke, prethodnih dana pojavljivali u Sobranju, što je podgrejalo spekulacije da bi neki od njih mogli da pređu na stranu rivala. 
Ipak, Zaev se nada da bi u narednih nedelju dana mogao da postigne dogovor sa opozicijom oko usvajanja ustavnih promena, iako za sada nije najavljen nijedan sastanak lidera dve rivalske političke opcije.
"Negde oko 10. oktobra je rok da se javnosti kaže koji će biti sledeći koraci. Nadam se da ćemo objaviti da je obezbeđena dvotrećinska većina", rekao je Zaev, istakavši da ne želi prevremene izbore, već nastavak rada vlade.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.