Zaev se nada rešenju sa Bugarskom, ali ne isključuje veto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2020, 07:42

Zaev se nada rešenju sa Bugarskom, ali ne isključuje veto

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da su fokusirani na to da zajednički jezik sa Bugarskom nađu pre održavanja prve međuvladine konferencije korajem ove godine, odnosno do 10. novembra kada se u Sofiji održava Samit Berlinskog procesa kojim predsedavaju Severna Makedonija i Bugarska.

„Sporazumi sa Grčkom i Bugarskom nisu samo komadi papira. Drago mi je da Bugarska stalno govori da će i dalje podržavati naše težnje ka EU. Fokusirani smo na to da rešimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << taj problem i omogućimo da se prva međuvladina konferencija između EU i Severne Makedonije održi do kraja 2020. godine", rekao je u četvrtak Zaev na konferenciji za novinare nakon odvojenih onlajn sastanaka sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom, evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheijem, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, prenosi MIA.

Zaev, međutim, nije odbacio ideju da se konferencija odloži ako Bugarska blokira proces.

Ipak, izrazio je nadu da će bugarski narod, njegov premijer i predsednik podržati početak pregovora Severne Makedonije o pridruživanju EU.

„Trudimo se da budemo razumni i nađemo rešenje za probleme, posebno jer bi pregovori mogli biti zaustavljeni u bilo kom trenutku tokom procesa pristupanja ako bilo koja država članica nije zadovoljna nivoom primene reformi ili načinima na koji rešavamo bilateralna pitanja. Nikome nije u interesu da blokira naš put ka EU. Nikada ne bismo učinili tako nešto Bugarskoj, pa mislim da oni to ne bi učinili nama", rekao je Zaev.

Bugarska je zapretila da će blokirati početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU ukoliko se ne razreše bilateralna pitanja između te dve zemlje.

Sofija je nedavno poslala memorandum zemljama-članicama EU u kome je navela da su makedonski jezik i nacija nastali za vreme komunističke Jugoslavije, te je zahtevala da se makedonski jezik u dokumentima EU navodi sa fusnotom u kojoj će biti navedeno da je reč o jeziku prema Ustavu Severne Makedonije.

Takođe Sofija je u tom memorandumu optužila makedonske vlasti da falsifikuju istoriju, tako što prisvajaju Goce Delčeva kao makedonskog nacionalnog heroja iako je, kako tvrdi Sofija, reč o bugarskom revolucionaru.

Zaev je danas saopštio da je telefonski razgovarao sa svojim bugarskim kolegom Bojkom Borisovim, te je izrazio zadovoljstvo što Bugarska podržava evropski put Severne Makedonije.

On je takođe rekao da neće podneti ostavku ukoliko dođe do bugarskog veta.

Inače, ranije danas bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva je na fejsbuku objavila fotografiju sa bivšim premijerom Makedonije i aktuelnim koalicionim partnerom Zorana Zaeva Ljubčom Georgievskim koji je početkom ove nedelje najavio da će otputovati u Sofiju u misiju ubeđivanja bugarske strane da "smekšaju poziciju".

"Ja i moj tim danas smo imali plodonosan sastanak sa našim prijateljem iz Republike Severne Makedonije i njenim premijerom (1998-2002) Ljubčom Georgievskim", napisala je Zaharieva na fejsbuku.

Aktuelni zamenik premijera Severne Makedonije zadužen za evropska pitanja Nikola Dimitrov prošle nedelje je saopštio da on neće imati ništa protiv odlaganja početka pregovora sa EU ukoliko osnovni razlog za to bude bilo pitanje makedonskog identiteta i jezika.

Kako navodi portal Politiko, očekivalo se da će podrška EU pregovaračkom okviru biti potpisana na ministarskom sastanku Saveta EU za opšte poslove 10. novembra, ali Sofija bi mogla da osujeti te planove.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.