Zaev: Datum za pregovore sa EU ili je moja vlada mrtva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2019, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaev: Datum za pregovore sa EU ili je moja vlada "mrtva"

Makedonski premijer Zoran Zaev upozorio je lidere Evropske unije da će njegova vlada "biti mrtva" ukoliko ne donesu pozitivnu odluku o početku pregovora Severne Makedonije sa Evropsku uniju.

"Ako lideri EU u četvrtak ili petak donesu negativnu odluku za početak pregovora, ili još jednom odlože odluku, naša vlada će biti mrtva", rekao je Zaev u Beču.

Makedonski premijer je objasnio da je poslanicima obećan početak pregovora ukoliko podrže promenu Ustava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i imena države, kao i sporazume Grčke i Makedonije.

Zaev je upozorio na opasnost od "povratka radikalnih nacionalista", polažući nade u pozitivan ishod susreta francuskog predsednika Emanuela Makrona sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Problem je Francuska. Znamo da su potrebne reforme, ali su one moguće samo ako se paralelno održi motivacija. U protivnom, nacionalizam, radikalizam i populizam će se vratiti", rekao je Zaev, prenosi Plusinfo.

Nakon što ministri EU, zbog protivljenja Francuske, ali i Holandije i Danske, nisu bili u stanju da postignu konsenzus oko otvaranja pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, šefovi država i vlada EU bi o tome trebalo da odlučuju 17 i 18. oktobra, na samitu u Briselu.

Cerar: EU gazi obećanja

Slovenački ministar spoljnih poslova Miro Cerar izrazio je u sredu zabrinutost odgađanjem početka pristupnih pregovora Evropske unije sa Severnom Makedonijom i Albanijom i ocenio da to može izazvati destabilizaciju u tim državama, kao i gubitak verodostojnosti EU.

U odboru za spoljnu politiku parlamenta Slovenije, Cerar je podneo izveštaj o sastanku šefova diplomatija država članica, koji održan u Luksemburgu,

Cerar je rekao da žali što je Francuska blokirala nastojanje ostalih članica da pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom započnu i izrazio bojazan da bi to moglo izazvati destabilizaciju u tim državama.

"Ne otvorimo li pregovore s obe države, EU će izgubiti svoju verodostojnost i pogaziti vlastita obećanja", naglasio je Cerar dodajući da bi se EU tako odrekla i preporuka Evropske komisije.

Evropska unija bi, produžavanjem odluke o početku pregovora, mogla postati suodgovorna za eventualno pogoršanje političke situacije u Severnoj Makedoniji i šire, rekao je Cerar, prenosi Hina.

Bilt: Moguć kolaps politike EU na Balkanu

Nekadašnji premijer Švedske i Specijalni izaslanik Evropske unije za bivšu Jugoslaviju Karl Bilt upozorio je da se EU suočava sa kolapsom svog celokupnog pristupa i kredibiliteta na Zapadnom Balkanu zbog francuske blokade početka pregovora Albanije i Severne Makedonije.

"Zbog pretnji Francuske da će staviti veto na otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom EU se suočava sa kolapsom svoje celokupne politike pristupa i kredibiliteta na Balkanu", naveo je Blit na svom Tviter nalogu.

Kalr Bilt je izrazio nadu da će EU lideri na samitu u Briselu uspeti da "izbegnu ovaj raspad".

Avramopulos: Ne dozvolimo da se Balkan "rebalkanizuje"

Komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos kaže da je Evropska komisija jasna kada je reč o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali da je odluka o nastavku evrointegracionog procesa za dve zemlje u rukama zemlja članica.

"Budimo vrlo pažljivi sa Balkanom. Ne dozvolimo da se Balkan rebalkanizuje na način na koji su se stvari tamo ranije dešavale", upozorio je Avramopulos.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaev: "Datum za pregovore sa EU ili je moja vlada mrtva"

Izvor: B92, 16.Okt.2019

Zaev je upozorio lidere Evropske unije da će njegova vlada "biti mrtva" ukoliko Brisel ne donese odluku o početku pregovora o pristupanju Severne Makedonije..."Ako lideri članica EU u četvrtak ili petak donesu negativnu odluku za početak pregovora, ili je još jednom odlože, naša vlada će biti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.