Za Vlahovićem postoji i crnogorska poternica

Izvor: S media, 03.Mar.2010, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Vlahovićem postoji i crnogorska poternica

Pravosudni organi Crne Gore još se nisu oglasili povodom vesti da je u Španiji uhapšen Veselin Batko Vlahović, osumnjičen za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, poznat kao "monstrum sa Grbavice".

Nacionalni Centralni biro Interpola u Podgorici, medjutim, zaVlahovićem je raspisao medjunarodnu poternicu u julu 2008. godine.

Vlahović, koji je crnogorski državljanin, prvi put je uhapšen u Crnoj Gori 1998, a godinu dana kasnije, odlukom Višeg suda u Podgorici, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << osudjen je na tri i po godine zatvora zbog razbojništva i nasilničkog ponašanja.

Iz zatvora u Spužu pobegao je 2001. godine, a nakon toga je u Srbiji izvršio jedno ubistvo.

Protiv Vlahovića, prema ranijim tvrdnjama Državnog tužilastva Crne Gore, postoji predmet i na osnovu zahteva BiH koja ga tereti za ratni žločin protiv civilnog stanovništva.

Bosna i Hercegovina je od Crne Gore ranije trazila izručenje Vlahovića, ali on nije mogao biti izručen zbog tadašnjeg Ustava Savezne Republike Jugoslavije, koji je zabranjivao ekstradiciju svojih državljana.

Vlahović se tereti da je, kao zapovednik vojne jedinice "Beli andjeli", počinio, ili bio saučesnik, u ubistvu više od stotinu gradjana nesrpske nacionalnosti u BiH, kao i da je učestvovao u proterivanju više hiljada gradjana sa Grbavice.

Španske vlsti saopštile su juče da je Vlahović, za kojim postoje tri medjunarodne poternice, uhapšen u mestu Altea, gde je živeo, kao i da je u trenutku hapšenja imao lažne bugarske dokumente.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.