ZG: Bitka za Varšavsku ulicu

Izvor: B92, 15.Jul.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZG: Bitka za Varšavsku ulicu

Beograd, Zagreb -- Zagrebačka policija uhapsila je preko 140 nevladinih aktivista i građana, ali i opozicionih političara koji se protive izgradnji u Varšavskoj ulici.

Okupljeni građani protive se izgradnji ulaza u podzenu garažu u toj ulici u centru Zagreba, pozivajući se na to da je reč o pešačkoj zoni.

O dešavanjima u Varšavskoj upoznat je i sam državni vrh. Rasprava međutim nije stigla do hrvatskog Sabora.

Do prvih sukoba aktivista sa policijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i hapšenja došlo je kada je nekoliko stotina aktivista pokušalo da spreči seču stabala u Varšavskoj ulici.

Borba oko 100 zagrebačkih policajaca sa aktivistima rezultirala je hapšenjem više od sto građana, među kojima ima i odbornika Skupštine grada.

Uprkos tome, Tomislav Tomašević iz "Zelene akcije” pozvao je građane da se pridruže daljim akcijama.

"Ovo je pasivan otpor, mi imamo pravo ovde biti, zadnji put kad nas je policija uhitila morali su nas pustiti. Oslobođeni smo na sudu. Tako da pozivamo građane da dođu ovde i pruže na ovaj način građanski neposluh. Nema toliko marice koliko ima građana."

Glumac Vili Matula bio je vidno nezadovoljan oštrom reakcijom policije.

"Ministar policije izbezumljeno pogleda, gleda kada se radi o pravom kriminalu i o izvoru svega, a ovako poslati na građane, na mirne prosvjednike specijalce" Pa ovo su ljudi koji bi mogli stvarno kriminal rešiti u par dana da postoji odluka od vrha", kazao je on.

Vesti iz Varšavske stigle su i do predsedničkog kabineta, a predsednik Ivo Josipović zatražio je od policije da tokom protesta u Varšavskoj ulici ne primenjuje silu i najavio da tražiti izveštaj nadležnih o događaju.

U međuvremenu, ministar policije Tomislav Karamarko izjavio je da u Varšavskoj nije bilo preterane upotrebe sile, i da će policija postepeno puštati privedene.

Vladajuća većina u Saboru nije prihvatila predlog opozicije da otvori raspravu o situaciji u Varšavskoj ulici, a Gradska skupšina je inače zabranila gradnju dok se ne proveri da li je dozvola po zakonu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.