Vukovar: Upozoreno na težak položaj srpskih institucija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2016, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukovar: Upozoreno na težak položaj srpskih institucija

Povodom 19. godišnjice od osnivanja Zajedničkog veća opština u Vukovaru je održana konferencija za medije na kojoj je upozoreno na stanje u kojem se ova, ali i sve druge srpske institucije u Hrvatskoj, trenutno nalaze.

Formiranjem nove Vlade u Hrvatskoj autonomija srpskih institucija ozbiljno je narušena finansijskim i političkim pritiscima. Budžetska stavka o finansiranju nacionalnih manjina je izbrisana, sredstva su drastično smanjena, a nakon prva tri meseca više se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i ne isplaćuju.

Sa ovakvom vrstom teškoća srpska zajednica se nije susretala godinama.

Zajedničko veće opština nastalo je na osnovu međunarodno priznatih dokumenata Erdutskog sporazuma i pisma namere Vlade RH iz vremena mirne reintegracije.

Odluku o osnivanju donela je upravo Vlada Hrvatske kada je na sebe preuzela i obavezu finasiranja ove srpske inistitucije.

U okviru svog rada ZVO brine o zaštiti manjinskih prava, kulturi, obrazovanju, sportu i informisanju Srba sa istoka Hrvatske. Oduzimanjem sredstava sada je dovedeno na ivicu opstanka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.