Vučić na Brdu kod Kranja: Biću dosadan kao stenica

Izvor: Mondo, 03.Jun.2017, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić na Brdu kod Kranja: Biću dosadan kao stenica

Novi godišnji sastanak lidera država jugoistočne Evrope u okviru procesa "Brdo - Brioni", održava se danas na Brdu kod Kranja, a na njemu učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučiću je to biti prvi sastanak sa predsednicima drugih država, ali i prvo zvanično putovanje van zemlje, otkako je u sredu, 31. maja, položio zakletvu i stupio na dužnost predsednika Republike.

Predsednik Srbije je, u izjavi novinarima , uoči početka ovogodišnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sastanka lidera država jugoistočne Evrope, Procesa "Brdo - Brioni", rekao da u politici i odnosima među državama nema previše ljubavi, već mnogo interesa, ali da je važno da svi upute slične ili iste poruke.

Predsednik je podsetio da je jutros, na marginama foruma, imao bilateralni sastanak sa članom Predsedništva BiH Draganom Ccovićem, da će se sastati i sa makedonskim predsednikom Šorđom Ivanovim i predsednikom Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom, ali da će razgovarati i sa ostalim liderima.

"Sledeća prilika za razgovore je inauguracija u Beogradu, 23. juna, gde očekujem da svi dođu", rekao je Vučić.

On je najavio i da će na samitu, odnosno i na radnom ručku i na plenarnoj sednici, pokrenuti temu ekonomskog povezivanja, odnosno regionalnoj ekonomskoj zoni.

"Neću od toga da odustajem. Biću dosadan kao stenica. To je regionalna ekonomska zona, jedinstveno tržište, da pokušamo da napravimo za zapadnobalkansku šestorku, odnosno pet plus jedan kako mi kažemo, ali i za blize odnose i sa zemljama EU iz regiona, odnosno sa Hrvatskom i Slovenijom", rekao je Vučić.

Kako je naglasio svi imaju zajedničku muku, a to je preduzeće Agrokor.

Srbija, kako je rekao, ne oseća finansijske posledice, ali ga oseća u smislu proizvodnje.

Na forumu koji su inicirale Slovenija i Hrvatska, s ciljem stabilizacije i jačanja saradnje država zapadnog Balkana, najavljeno je učešće, osim predsednika i predsednice Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Kolinde Grabar Kitarović, i predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, Makedonije Đorđa Ivanova, Albanije Bujara Nišanija.

Trebalo bi da učestvuju i članovi predsedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, kao i kosovski predsednik Hašim Tači.

Nemačka: Kosovo - nezaobilazni uslov za EU

Cilj ovogodišnjeg susreta je želja da se ojača međusobno poverenje, posvećenost stabilnosti i evropskim vrednostima u regionu jugoistočne Evrope, najavljeno je iz kabineta slovenačkog predsednika.

Vučić je u poslednje vreme dao više izjava u kojima je upozorio na opasnost od zaoštravanja odnosa među državama i ukazao na potrebu jačanja političkog dijaloga u okruženju, saradnje, i insistiranja na miru i stabilnosti.

Ovo je novi nemački plan za Balkan

Kako prenose hrvatski mediji, očekuje se da Štajnmajer iznese stav Nemačke o potrebi približavnja država u regionu Evropskoj uniji i evropskim vrednostima, kao i jačanju međusobne saradnje.

Proces Brdo - Brioni pokrenule su Hrvatska i Slovenija 2013. kako bi se regionalnom saradnjom i rešavanjem otvorenih pitanja stabilizovale prilike na jugoistoku Evrope.

Inicijativa predviđa da se jednom godišnje okupe čelni zvaničnici država jugoistočne Evrope sa počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU, koja time postaje učesnik dijaloga.

------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.