Vučić i Cerar: Najbolji odnosi dosad

Izvor: Studio B, 20.Feb.2015, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Cerar: Najbolji odnosi dosad

Srpski i slovenački premijer Aleksandar Vučić i Miro Cerar ocenili su, nakon zajedničke sednice dve vlade, da Srbija i Slovenija imaju izuzetne političke i privredne odnose, koji se mogu okarakterisati kao najbolji do sad.

Premijeri su, na zajedničkoj konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja, istakli značaj evropskog puta Srbije, poručili da će se zajednički rešavati procedure za lakši ulazak srpskih firmi na tržište Slovenije, kao i da će se sva otvorena pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << rešavati u skladu sa dobrim odnosima dve zemlje.

Vučić je zahvalio na podršci koju Slovenija pruža Srbiji, dok je slovenački premijer potvrdio podršku Srbiji i njenim naporima koje čini na putu ka EU.

U tom smislu, Cerar je pohvalio i visoko ocenio predanost premijera Vučića u vođenju politike, jer, kako je rekao, ta politika donosi budućnost Srbiji.

Prema Cerarovim rečima, Vučić čini velike napore da sprovede reforme koje su državi potrebne.

Cerar je rekao da je Slovenija Srbiji "prozor" ka Evropskoj uniji, ali da je i Srbija za Sloveniju svojevrstan "prozor" ka drugim tržištima, zemljama i delovima sveta.

On je poručio da Slovenija odlučno i čvrsto podržava Srbiju na njenom putu ka EU i da će to i dalje činiti.

Cerar je podsetio i da su se dve zemlje našle jedna drugoj i bile od pomoći tokom prirodnih nepogoda u Sloveniji i Srbiji.

Srpski premijer je rekao da Srbija u Sloveniji vidi izrazitog prijatelja, zemlju veoma važnu u ovom delu Evrope i jednog od ključnih trgovinskih partnera.

Vučić je čestitao slovenačkom kolegi na reformama koje je sproveo i sprovodi, ističući da će Slovenija u ovoj godini imati privredni rast od 2,5 odsto, a da se nada da će Srbija takav rast imati u 2017. godini.

Kako je dodao, Srbija pokušava da se u finansijskoj odgovornosti i disciplini približi onome što je uradila Slovenija. "Mnogo možemo da naučimo od vlade Slovenije", istakao je Vučić.

On je podsetio da je u Srbiji u toku restrukturiranje 512 preduzeća, od kojih su za 14 pokazale interesovanje i slovenačke firme, ali da očekuje da će ih biti i više kad tenderi budu sprovedeni.

Premijer je naveo da očekuje da će više srpskih firmi investirati u Sloveniju, podsetivši da je slovenački Fruktal preuzeo srpski Nektar.

Vučić je dodao da je sa slovenačkim premijerom razgovarao i o drugim konkretnim pitanjima, o saradnji u namenskoj industriji, građevinarstvu, izgradnji pruge Beograd-Budimpešta, projektu Beograd na vodi. Kako je dodao, u svim tim projektima Srbiji je potrebna pomoć i podrška slovenačkih kompanija.

Kako su rekli premijeri, i nešto malo otvorenih pitanja kao što je sukcesija, rešavaće se u skladu sa izuzetno dobrim odnosima dve zemlje i dve vlade. Istovremeno su naveli da ne očekuju da će biti bilo kakvih većih problema.

Vučić je rekao da je današnja sednica dve vlade nastavak i pokazatelj kontinuiteta saradnje, podsetivši da je prethodna sednica održana 2013 godine.

On je, govoreći o ekonomskoj saradnji, naveo da slovenačke firme mogu da iskoriste prednosti koje Srbija ima, trgovinski odnose i saradnju bez trgovinskih barijera sa tržištem koje ima više od milijardu ljudi.

"To sam predložio i gospodinu Ceraru i to je rečeno i na sednici dve vlade, kao što će biti predočeno i na današnjem slovenačko-srpskom poslovnom forumu", rekao je Vučicć.

On je ponovio da Srbija očekuje pomoć slovenačkih firmi koje su tehnološki naprednije u odnosu na srpske i njihovo učešće u projektima izgradnje Beograda na vodi, pruge Beograd-Budimpešta...

Vučić je naveo i da srpske firme vide u Sloveniji svoje mesto, pre svega u prehrambeno prerađivačkoj industriji, ali i u nekim drugim granama. . .

On je ponovio da Srbija ne želi i ne vodi "politiku lako ćemo" i podsetio da se sprovode teške i ozbiljne mere, te da veruje da će mukotrpan i ozbiljan rad doneti i ozbiljne rezultate.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Cerar je rekao da Slovenija jeste otvorena za srpska preduzeća, ali i naveo da je članica EU i da pokušava i radi na tome da se otklone sve eventualne prepreke koje otežavaju to poslovanje.

Cerar je dodao da to važi kako za srpska preduzeća, koja su posebno dobrodošla, tako i za druga. Podsetio je da u Srbiji posluje 1.300 slovenačkih firmi koje zapošljavaju 35.000 radnika.

Vučić je rekao da ne postoje neke posebne poteškoće za ulaz srpskog kapitala u Sloveniju, ali i naveo da će sprske firme, kako budu rasle, biti više prisutne u Sloveniji i na drugim tržištima.

 

Vučić i Brglez: Dobra saradnja dve zemlje na svim nivoima

Premijer Srbije razgovarao je danas u Ljubljani sa predsednikom Državnog zbora Slovenije Milanom Brglezom o saradnji dva parlamenta, aktuelnoj političkoj situaciji u Sloveniji, kao i njenoj pomoći na evropskom putu Srbije.

Vučić je istakao da je veoma zadovoljan odnosima Srbije i Slovenije, naglasivši da nerešenih pitanja između dve države nema mnogo i zahvalio na razumevanju i podršci koju Slovenija pruža u evropskim integracijama Srbije.

"Slovenija nam je jedan od najbližih prijatelja u Evropskoj uniji. Važna su nam vaša iskustva u procesu pristupanja i od vas želimo da učimo i da doprinesemo što boljem i bržem putu ka EU", zaključio je Vučić.

Brglez je istakao da Sloveniju i Srbiju vezuju mnoge stvari i da je saradnja dva parlamenta na najvišem nivou, a zajednička sednica dve vlade potvrda dobre saradnje dve zemlje na svim nivoima, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.