Vučić: Vanredno stanje se ukida najverovatnije 6. maja

Izvor: VOA, 03.Maj.2020, 15:57

Vučić: Vanredno stanje se ukida najverovatnije 6. maja

Vanredno stanje u Srbiji, uvedeno zbog epidemije koronavirusa, verovatno će biti ukinuto 6. maja, na Đurđevdan, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da već od narednog dana, 7. maja, neće više biti policijskog časa. Epidemija, međutim, neće biti ukinuta tog dana, a i dalje će trajati pandemija, koju je proglasila Svetska zdravstvena organizacija, naglašava epidemiolog Predrag Kon. Vučić je rekao da će se odluka o ukidanju vanrednog stanja u sredu naći pred poslanicima Narodne skupšte, a u četvrtak stupiti na snagu. "Idemo u Skupštinu na ukidanje vanrednog stanja, što bi trebalo da bude u sredu, na Đurđevdan. Ako bude objavljeno odmah u Službenom glasniku, u četvrtak bi trebalo da nemamo više policijski čas", rekao je Vučić gostujući na televiziji Pink. Prema njegovim rečima, uslovi za ukidanje vanrednog stanja koje su postavili epidemiolozi - da Srbija sedam dana zaredom ima broj pozitivnih na korona virus ispod pet odsto testiranih i da se smanjuje broj ljudi na respiratorima - ispunjeni su.   Predrag Kon, govoreći u istoj emisji, rekao je da kad se i ukine vanredno stanje, rekao je da se nastavlja izbegavanje kontakata, zabrana javnog okupljanja, zabrana rada škola... "To će ostati. Nama ostaje mogućnost da i dalje imamo vanredne mere", rekao je Kon. Kon je pojasnio da se ukidanjem vanrednog stanja ukida policijski čas i angažman Vojske. "A sve ostalo, sada vraćamo se na početak i nastavljamo gde smo stali nakon vanrednog stanja za koje mislim da je bilo korisno u zaštiti života starijih, i da je dalo rezultate o kojima će se tek pričati i analizirati", rekao je Kon. Stevanović: Dobri pokazatelji U Srbiji je do sada izlečeno 1.551 osoba, a preminule su još četiri osobe, ukupno 193, saopštio je direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović, Ukupno potvrđenih slučajeva covid 19 je 9.464. On je naveo da su u poslednja 24 sata testirane 5.274 osobe, od kojih su 102 bile pozitine na Kovid 19. Hospitalizovano je 2.116 pacijenata, a 54 je na respiratoru. U Srbiji je ukupno testirano 101. 911 osoba. "To pokazuje trend pozitivnosti koji je značajno ispod 5 odsto sto su dobri pokazatelji", rekao je Stevanović. Stevanović je rekao da su današnji brojevi dobri i zadovoljavajući i da ako se ovako nastavi da se možemo nadati u narednih nedelju do dve i okonačanju preostalih vanrednih mera. "Ovi brojevi pokazuju efikasnost mera i odgovornost i samodisciplinu građana", rekao je Stevanović na konferenciji za medije u Palati Srbije. Ističe da su tu najvažnije mere prostornog distanciranja i da moramo i dalje poštovati savete epidemiologa. Ako to ne budemo radili, dolazimo u rizik da ponovo uđemo u ciklus povećanaj broja obolelih, rekao je on dodajući da ipak sada opasnost nije preterano velika. Naredna konferencija za novinare, čija je tema presek stanja po pitanju virusa korona u Srbiji, biće održana u sredu, 6. maja, a svi podaci, kao i do sada, redovno će biti objavljivani na sajtu covid19.rs.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Pozitivno 1,9 % testiranih, ukidanje mera ako se nastavi pad broja obolelih od korone

Izvor: JužneVesti.com, 03.Maj.2020

Svega 1,9 % testiranih na covid19 u poslednja 24 sata bilo je pozitivno - njih 102 od 5.274 testiranih, ali su zabeležena i nova četiri smrtna slučaja. Ukoliko se nastavi trend pada obolelih, kaže direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović, može se očekivati i ukidanje preostalih...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.