Vrednost ležišta nafte više desetina milijardi dolara

Izvor: S media, 09.Mar.2010, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrednost ležišta nafte više desetina milijardi dolara

Vrednost naftnih ležišta u Bosni i Hercegovini procenjuje se na nekoliko desetina milijardi dolara, ali njihova eksploatacija neće biti moguća ukoliko se entiteti ne dogovore, upozoravaju iz komisija za koncesije Republike Srpske i Federacije BiH.

Priču o eksploataciji nafte u BiH, čije su postojanje neosporno potvrdila predratna istraživanja, oživela je nedavna poseta premijera RS Milorada Dodika Rusiji, tokom koje je on najavio da će dve kompanije iz te zemlje početi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << s ispitivanjima nalazišta nafte i gasa u RS, prenele su danas banjalučke "Nezavisne novine".

Ranko Cvijić, profesor Rudarskog fakulteta u Prijedoru i savetnik Komisije za koncesije RS, kaže da su tokom istraživanja 1989. godine locirana četiri prioritetna naftna polja, čiji se kapacitet procenjuje na 50 miliona tona, preneo je Internet portal SEEbiz.eu.

Polja se nalaze južno od Šamca (površine 22 kvadratna kilometra), jugozapadno od Orašja (37 kilometara), na području Tuzle (22,5) i Lopara (21 kilometar kvadratni).

Ako se uzme u obzir to da su procenjene količine nafte oko 50 miliona tona, odnosno oko 366 miliona barela, po aktuelnoj ceni nafte na svetskom tržištu, njihova vrednost bi iznosila oko 27 milijardi dolara, navodi se u tekstu.

Prema Cvijićevim rečima, samo naftno polje kod Tuzle se u celosti prostire na području Federacije, a polje kod Lopara je kompletno u sastavu RS.

On je podsetio da su Dejtonskim mirovnim sporazumom entiteti isključivi titulari mineralnih resursa, pa da, shodno tome, samo vlade RS i FBiH mogu na svom prostoru potpisati ugovore o koncesiji za istraživanja, odnosno korišćenje mineralnih resursa, pa i nafte i gasa. Prema njegovim rečima, malo kome bi se isplatilo da to radi, a da nema koncesiju na celokupnu količinu nafte.

Cvijić kaže da bi visina koncesione naknade za izvadjenu naftu mogla da bude između 10 i 15 odsto njene vrednosti, u zavisnosti od niza faktora, počevši od dubine ležišta, kvaliteta, pristupa i niza drugih elemenata.

Predsjednik Komisije za koncesije FBiH Šefik Koričić kaže da bi država, ukoliko bi se neko odlučio za eksploataciju nafte, imala ogromnu korist, ako se ima u vidu da, prema prvim istraživanjima, postoje zalihe za 50 narednih godina.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi se krenulo s vadjenjem nafte, prateći produkt bi bila i eksploatacija gasa, koji gotovo uvek ide uz naftu, čime bi bili obezbedjeni i dodatni prihodi.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.