Vojvodina traži nazad vile u Lovranu i Bledu

Izvor: Mondo, 22.Jul.2016, 08:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvodina traži nazad vile u Lovranu i Bledu

AP Vojvodina je u Hrvatskoj i Sloveniji do 1991. godine koristila dve vile - u Lovranu na ekskluzivnoj Opatijskoj rivijeri i na Bledu - a koje dugo pokušava da u svoj posed vrati, ili za njih dobije odštetu, piše današnja "Politika".

Foto: MONDO portal

Na tom spisku su i odmaralište u Crikvenici na hrvatskoj obali Jadrana, kao i trosoban stan u slovenačkom mestu Radovljica.

"Borićemo se za svaki dinar. Zašto bismo se odrekli? Svaka imovina >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koju su stvorile generacije pre nas treba da sačuvamo, nemamo pravo da se odričemo", kaže za "Politiku" vojvođanski poslanik Jovan Lazarov iz vladajuće Srpske napredne stranke, koji je i predsednik skupštinskog odbora za budžet i finansije.

Pokrajina se poziva na bečki Sporazum o pitanjima sukcesije između pet država sukcesora bivše SFRJ koji je stupio na snagu 2004. godine, kao i na zakone o javnoj svojini (2011) i pravobranilaštvu (2014) koji su otvorili put pokrajinskom javnom pravobranilaštvu da preduzima radnje za zaštitu imovine APV u inostranstvu, piše "Politika".

Te četiri nekretnine su pre raspada SFRJ bile društvena svojina nad kojom je APV bila upisana kao nosilac prava raspolaganja, ali su ih pomenute države kasnije oduzele, a Hrvatska je dve sa njen teritorije i prodala.

U pravobranilaštvu APV, "Politici" je rečeno da se dalji koraci i vezi sa nepokrenostima u Hrvatskoj još razmatraju, jer postoje nedoumice oko primene aneksa A i G sporazuma o sukcesiji, i da su u kontaktu sa Ministarstvom fiinansija Srbije.

Iskorak je učinjen za objekat na Bledskom jezeru koje sada koristi Ministarstvo odbrane Slovenije, i upućena je opomena pred pokretanje sudskog postupka.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.