Izvor: Politika, 22.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska je, ipak, potrebna Crnoj Gori

Pre odvajanja od Srbije, vlast je tvrdila da joj vojska ne treba jer je za „crnogorsku bezbednost dovoljna i profesionalna policija”, sada se za vojne potrebe u 2009. planira pedeset miliona evra

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica – Za potrebe Vojske Crne Gore u narednoj godini budžetom je planirano nekoliko desetina miliona evra. Pre odvajanja od Srbije, vlast je uporno tvrdila da joj vojska ne treba jer je za „crnogorsku bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dovoljna i profesionalna policija”.

Ipak, kako je najavljeno iz vojnog ministarstva, Vojska Crne Gore sledeće godine planira remont nekoliko helikoptera, rekonstrukciju broda „Jadran”, dokovanje, rekonstrukciju i opremanje remorkera PR-41, kao i nabavku novih transportnih i terenskih vozila. Za tu namenu, kao i za sanaciju nekoliko kasarni i vojnih hangara, prema informacijama, biće utrošeno oko 10 miliona evra. Planirana izdvajanja na nabavku opreme su oko 7,9 miliona evra, dok je za investiciono održavanje brodova i vazduhoplova obezbeđeno oko 2,9 miliona evra.

Pomenuta sredstva planirana su i Predlogom budžeta za 2009. godinu, u kojem je za Ministarstvo odbrane namenjeno oko 50 miliona evra. To je za oko 1,2 miliona evra više nego za ovu godinu. Najviše novca utrošiće se na bruto zarade zaposlenih, dok su uštede najizraženije u delu koji se odnosi na socijalni program, odnosno otpremnine za viškove zaposlenih.

U kasi zarada za zaposlene u sistemu odbrane biće tri miliona evra više nego 2008. odnosno u narednoj godini je to 25,12 miliona. Za Vojsku je planirano 20.72 miliona, za vojnu diplomatiju oko 466.000 evra, a za administraciju u Ministarstvu odbrane oko 3,94 miliona evra.

Predlogom zakona o budžetu precizira se da je za planiranje „sistema odbrane, izradu, organizaciju, opremanje, naoružanje, razvoj i upotrebu Vojske Crne Gore”, kao i za „procenu ratnih i drugih opasnosti” predviđeno 49,94 miliona evra za nastupajuću godinu.

Zanimljiva je i stavka o planiranim potrebama u narednoj godini Ministarstva odbrane u „međunarodnim aktivnostima” za šta će se utrošiti 2,7 miliona evra, a to se uglavnom odnosi na funkcionisanje i razvoj vojno-diplomatske mreže i aktivnosti u procesu NATO integracija, a tu su i troškovi za učestvovanje u mirovnim misijama.

Vojne diplomate „odneće” kroz lična primanja 470.000 evra. Oko 1,07 miliona evra, planiran je razvoj vojno-diplomatske mreže.

Za nabavku hrane „za prosečno 200 ljudi”, nabavku radnih uniformi za pripadnike mornarice, vazduhoplovstva kao i za deo pripadnika planinskog bataljona, nabavku municije i nastavnih sredstava za obuku, nabavku rezervnih delova, kao i za dodatno usavršavanje kadra obezbeđeno je 4, 54 miliona evra.

Administracija Ministarstva odbrane „progutaće” 5,96 miliona evra, od toga 3,9 miliona otići će na „bruto zarade rukovodećih i kadrovskih službi, računovodstva i finansijskih usluga, pravnih službi, usluga vezanih za smeštaj i nabavku, obezbeđenja, službene pošte, arhive...” Za kancelarijski materijal, službena putovanja, struju, telefonske i usluge prevoza, kao i za kurseve za dodatno usavršavanje kadra i medijske usluge Ministarstva odbrane planirano je 1,09 miliona evra.

Direkcije za zaštitu tajnih podataka i razmenu poverljivih informacija sa stranim državama i međunarodnim organizacijama, uglavnom NATO-om dobiće oko 380.000 evra a zaposleni u njoj podeliće za dvanaest meseci 125.000 evra.

Sledeće godine za potrebe zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci počeće izgradnja 76 stanova u Podgorici, i za tu namenu je u naredne dve godine planirano šest miliona evra. Gradnja nove zgrade komande u kasarni „Milovan Šaranović” u Danilovgradu, takođe je planirana 2009. godine i koštaće milion evra.

Novica Đurić

[objavljeno: 23/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.