Vlast ne želi da prizna grešku

Izvor: S media, 01.Sep.2010, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast ne želi da prizna grešku

Zadržavanje maternjeg jezika kao nastavnog predmeta u školama predstavlja strategiju povlačenja Ministarstva prosvete i nauke u primeni Zakona o opštem obrazovanju koji predvidja izvodjenje nastave na crnogorskom jeziku, izjavio je danas zamenik predsednika Nove srpske demokratije Goran Danilović.

Resorni ministar Slavoljub Stijepović rekao je ranije danas da će maternji jezik i ove školske godine biti kao nastavni predmet, a kada se stvore formalne pretpostavke uvešće >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << se u nastavu, kao predmet, crnogorski jezik, koji je i zakonom overen.

Danilović je kazao da vlast ne želi da prizna da je usvajanjem izmenjenog zakona o opštem obrazovanju napravljena velika greška i naveo da detetu koje hoće da uči srpski jezik, jer mu je matrnji, sada profesor srpskog jezika treba taj jezik da predaje na crnogorskom jeziku, koji je službeni za predavanje u školi.

“Ne očekuje valjda niko da će nastavnik fizičkog vaspitanja, koji je po nacionalnosti Bošnjak ili Srbin, i kojemu je maternji jezik bošnjački ili srpski, predavati taj predmet na crnogorskom. Dakle - bošnjački će se predavati na crnogorskom, srpski na crnogorskom, hrvatski na crnogorskom”, kazao je Danilović.

On je ponovio da je Zakon o opštem obrazovanju, kojim je previdjeno da se nastava izvodi na crnogorskom jeziku, neprimenjiv, a to će, kaže, potvrditi i naredni dani u školama u Crnoj Gori.

"Današnji, i narednih nekoliko dana pokazaće da je Zakon o opštem obrazovanjju neprimenljiv. Ne može se ukinuti pravo jezičkoj većini u Crnoj Gori, ljudima koji govore srpskim jezikom, da svoju decu školuju na svom maternjem, srpskom, jeziku", rekao je Danilović.

Danilović je kazao da se to ne može uraditi bez drastičnih posledica, i naveo da je jutros, u školi u podgoričkoj školi "Sutjeska", zatražio za svoju ćerku školovanje na srpskom jeziku.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U crnogorskim škola „odzvonilo” srpskom jeziku

Izvor: Politika, 02.Sep.2010, 00:58

Za sada se ne zna ni ko će, ni kako, đacima predavati novi – crnogorski jezik, pošto školovanog kadra za to nema..Od našeg stalnog dopisnika..Podgorica, 1. septembra – Današnje školsko zvonce u svim obrazovnim institucijama u Crnoj Gori, osnovnim, srednjim školama i fakultetima, nije samo...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.