Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2014, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika strahuje da će ga ubiti u zatvoru

Poglavar Pravoslavne Ohridske arhiepiskopije vladika Jovan (Vraniškovski) strahuje da će biti likvidiran u skopskom zatvoru Idrizovo, gde je do sada proveo gotovo dve trećine od ukupne kazne od pet godina i pet meseci, na koliko je osuđen zbog pronevere 250.000 evra i pranja novca.

Iako stara i iznemogla, njegova majka Galena ga je 27. novembra posetila u zatvoru da bi proverila glasine da mu je narušeno zdravlje, da ga zatvorski personal svakodnevno maltretira i da se po naredbi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << uprave zatvora na njega vrši pritisak da napusti Makedoniju posle odsluženja kazne, a ako se sa tim ne saglasi, biće fizički likvidiran.

- Poznavajući sina, on mi to nikada ne bi rekao da stvarno nije ugrožen njegov život. Dvanaest godina, otkako je počeo njegov progon, nisam čula da mi se požalio, već naprotiv, on je mene tešio i hrabrio. Sada kao da je slomljen zbog svakodnevnih mučenja - ispričala je Jovanova majka Galena sveštenstvu Pravoslavne Ohridske arhiepiskopije, veleći da mu je i zdravlje ozbiljno narušeno.

Galena je Ohridskoj arhiepiskopiji dostavila pismo vladike Jovana upućeno direktoru Uprave za izvršenje sankcija u Skoplju. U njemu poglavar POA ističe da mu "nije poznato da u zatvoru Idrizovo postoji neki zatvorenik sa više ograničenja od mene" i da "ne verujem da je neko od zatvorskog personala bio više omalovažavan i maltretiran kao ja".

Kažnjavanje vladike Jovana ima i političku konotaciju jer se SPC i MPC decenijama spore zbog statusa kanonski nepriznate pravoslavne crkve u Makedoniji koja j sredinom prošlog veka dobila autonomiju unutar SPC, ali je 1967. proglasila autokefalnost.

Vladika Jovan navodi da je to pismo napisao da se ne bi zaboravilo da se ni po cenu života nije odrekao vere, Crkve i njenog jedinstva.

"Da se ne bi zaboravilo ni to kako je vlast u Makedoniji primenjivala razne prinude kako bi razuverila arhiepiskopa Jovana da se odrekne od uspostavljenog jedinstva Crkve i da se vrati u raskolničku Makedonsku pravoslavnu crkvu", napisao je arhiepiskop Jovan i upozorio na ono što mu se može desiti zbog njegove doslednosti, a koju vlast tumači kao njegovu neposlušnost prema njoj.

"Reč je o mojoj likvidaciji, o kojoj očigledno već postoji zavera, a to je najlakše ostvariti upravo u zatvoru", ističe vladika u pismu direktoru Uprave za izvršenje sankcija i podseća u kakvim neljudskim uslovima, sa 33 osuđenika u jednoj sobi služi kaznu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.