Vlada Rumunije da potpiše novi sporazum sa MMF

Izvor: S media, 22.Sep.2010, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Rumunije da potpiše novi sporazum sa MMF

Predsednik Rumunije Trajan Basesku je na sednici parlamenta danas izjavio da "zemlja još nije prevazišla ekonomsku krizu, ali postepeno izlazi iz recesije, ukazujući da će vlada 2011. godine morati da potpiše novi kreditni sporazum sa Medjunarodnim monetarnim fondom.

Basesku je pri tom napomenuo da "zbog svetske finansijske krize niko sem MMF-a ne želi Rumuniji da odobrava kredite", prenosi ruska agencija Itar Tas.

Rumunski predsednik je izrazio uverenje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da osnovni problem Rumunije "nije siromaštvo, već nerad".

Upućujući kritiku opoziciji, Basesku je istakao da su preduzete oštre antikrizne mere vlade Emila Boka "posledica nepromišljene politike prethodnih vlada, koje su trošile više nego što su zaradjivale".

On je takodje, pozvao političke partije na saradnju kako bi se prevazišla politička i ekonomska kriza, što je ostalo bez efekta, jer su poslanici opozicionih Nacional-liberalne i Socijal-demokratske partije napustili sednicu.

U osvrtu na probleme sa nedavnom odlukom francuske vlade da rumunske Rome vrate u domovinu, Basesku je rekao da njegova zemlja zajedno sa evropskim partnerima namerava da pronadje demokratsko rešenje problema migracije iz Rumunije u zapadnu Evropu.

Basesku je takodje rekao da je pristupanje Šengen zoni u aprilu 2011. godine, bez obzira na privremene pobleme, i dalje cilj rumunske vlade. On je u isto vreme priznao da će pored "opštih kriterijuma, koje mora da ispoštuje, Rumunija naići i na niz prepreka nekih zemalja u Šengen zoni".

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rumunija mora posuditi gotovo 6 milijardi evra

Izvor: Capital.ba, 22.Sep.2010

BUKUREŠT, Rumunija mora sljedeće godine posuditi gotovo 6 milijardi evra kako bi pokrila budžetski manjak, a planira i potpisati novi sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) radi podrške slaboj privredi, kazao je rumunski predsjednik. 'Rumunija mora posuditi još finansijskih resursa',...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.