Vlada RS: Kraj saradnje sa Sudom i Tužilaštvom BiH

Izvor: B92, 10.Dec.2015, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada RS: Kraj saradnje sa Sudom i Tužilaštvom BiH

Vlada Republike Srpske odlučila je da prekine saradnju sa Sudom i Tužilaštvom BiH, kao i sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu.

To je učinjeno zbog hapšenja Srba na području Novog Grada, osumnjičenih za ratne zločine nad Bošnjacima.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je novinarima da se prekid saradnje sa Tužilaštvom, Sudom i Sipom, odnosi i na institucije RS.

"Vlada RS smatra da postupak Sipe predstavlja grubo kršenje policijske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saradnje", rekao je Lukač posle vanredne sednice Vlade RS.

Povodom hapšenja u Novom Gradu danas će biti održana posebna sednica Narodne skupštine RS.

Održavanje posebne sednice zatražila je premijerka RS Željka Cvijanović, zbog, kako je navedeno, "upada" pripadnika Sipe u prostorije policijske stanice i opštine Novi Grad. O njenom zahtevu danas će se izjasniti Kolegijum Narodne skupštine.

Po nalogu Tužilaštva BiH na području Novog Grada uhapšeno je pet Srba osumnjičenih za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom.

Od ranih jutarnjih sati veći broj pripadnika Sipe vrši hapšenja i pretrese na području Novog Grada.

Pretresena je i policijska stanica, zgrada opštine i komunalnog preduzeća, radi pronalaženja dokaza o počinjenim ratnim zločinima, kao i dokaza da su ti zločini prikrivani.

Pretrese u policijskoj stanici, zgradi opštine i komunalnom preduzeću u Novom Gradu zatražili su i naredili Tužilaštvo i Sud BiH, zbog postojanja dokaza da su strukture policije i civilne zaštite bile aktivno i direktno uključene u proces uklanjanja i skrivanja tela i posmrtnih ostataka 27 žrtava iz sela u mestu Maslovare, posle počinjenog zločina, a za kojima se većim delom još traga, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se ističe da su pretresi vršeni isključivo radi potrage za arhivskim materijalima i dokazima o ovim nezakonitim radnjama.

"Pretresi su izvršeni po najvišim profesionalnim standardima, korektno i bez ikakve upotrebe sile. Pretresi su završeni, a policija i svi radnici službi čiji su kapaciteti bili pretresani bili su maksimalno korektni i susretljivi prema radnicima Sipe i Tužiilaštva BiH i stavili kapacitete na raspolaganje kako bi se akcija realizovala", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se ističe da je Tužilaštvo iznenađeno reakcijom Vlade RS da prekida saradnju sa Sipom, Tužilaštvom i Sudom BiH.

"Tužilaštvo BiH, Sud BiH i Sipa, postupaju u skladu sa zakonom i zakonskim ovlaštenjima i u tom procesu nema nedodirljivih osoba niti institucija. Svako ometanje rada pravosuđa predstavlja krivčno delo čiji počinioci će biti procesuirani", navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo BiH ima intenzivnu i dobru saradnju sa MUP-om RS, sa kojim je u proteklom periodu, provedeno više uspešnih akcija na otkrivanju i procesuiranju počinilaca teških krivčnih dela, stoji u saopštenju i dodaje se da će se saradnja da se nastavi i u budućnosti.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je Vlada Republike Srpske donela odluku o prekidu saradnje sa Sudom i Tužilaštvom BiH, kao i Agencijom za istrage i zaštitu BiH (Sipa) u trenutku kada Tužilaštvo BiH privodi kraju brojne istrage o kriminalnim aferama u RS i kada se očekuju hapšenja onih koji su učestvovali u tim aferama.

"To se događa sada, kada su brojne istrage privedene kraju i kada ove institucije treba da pokucaju na vrata mnogih i razotkriju učesnike u milionskim aferama", rekao je Mektić.

Kako prenosi bijeljinska BN TV, Mektić je kazao da je zanimljivo da niko od institucija i organizacija vlasti RS nije izrazio žaljenje prema porodicama uhapšenih u akciji Sipe u Novom Gradu, već da se polemika vodi oko upada u policijsku stanicu.

Po njegovim rečima, dok je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika bio na vlasti na državnom nivou u prethodnih deset godina, izvršeno je deset pretresa policijskih stanica, četiri opštine i dve mesene zajednice, ali da zbog toga niko nije prekidao odnose sa Sudom i Tužilaštvom BiH i sa Sipom.

"To se radi sada kada je Savez za promene u vlasti na državnom nivou", rekao je Mektić, koji je kadar Srpske demokratske stranke (SDS).

On je izjavio da su u 2014. i 2015. godini nadležne institucije radile na više od 300 slučajeva ratnih zločina, da su pojedincima izrečene posebne mere, poručivši da ni tada niko nije prekidao saradnju sa Sudom i Tužilaštvom BiH i sa Sipom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mektić: Za pretresanja objekata MUP-a na svim nivoima potrebna saradnja

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Dec.2015

SARAJEVO - Dragan Mektić, ministar bezbjednosti u Vijeću ministara BiH rekao je danas da se već duže vrijeme vode razgovori s Tužilaštvom BiH o osobama koje su optužene za ratne zločine i da nakon 20 godina ti ljudi su tu i nemaju gdje da pobjegnu...„Ne postoji nikakva osnovana sumnja da se...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Mektić: Vlada akciju SIPE prebacuje na politički teren

Izvor: Blic, 11.Dec.2015, 00:44

Ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Dragan Mektić rekao je da treba postići dogovor da se objekti ministarstava unutrašnjih poslova na bilo kojem nivou u BiH pretresaju na drugi način, uz međusobno poverenje, ali da Vlada Srpske svojim odlukama pokušava da akciju Sipe u Novom Gradu prebaci...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.