Izvor: B92, 03.Sep.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vinkovci: Poginuo u minskom polju

Vinkovci -- Pirotehničar za razminiranje Đuro Kudlek poginuo je u eksploziji mine u minskom polju na periferiji Vinkovaca.

Nesreća se dogodila u 11:35 sati prilikom razminiranja voćnjaka u predelu između rubnog vinkovačkog gradskog naselja Mala Bosna i sela Cerić, a snažna eksplozija za sada još nepoznate minske naprave na mestu je usmrtila pirotehničara.

Prema informacijama koje su preneli hrvatski mediji, detonacija je odjeknula 10-ak minuta nakon završetka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kraćeg odmora grupe pirotehničara zagrebačke firme "Mungos", koji su imali zadatak da pretraže 150.130 kvadratnih metara minski sumnjivog terena.

Policijska istraga slučaja traje i okolnosti tragedije još nisu poznate, ali je istražni sudija Županijskog suda u Vukovaru Milan Kojić potvrdio je da je pirotehničar stradao zbog snažne eksplozije najverovatnije protivoklopne mine TMM-1.

Eksplozija je, kako je rekao Kojić, odbacila pirotehničarevo telo 20-ak metara.

Prema podacima Hrvatskog centra za razminiranje, u Hrvatskoj je "minski sumnjivo" oko 997 kvadratnih kilometara teritorije.

Od kada postoji firma "Mungos", od 1998. godine, poginuo je 21 pirotehničar, 27 je teško, a šest lakše povređeno od eksplozija mina zaostalih iz ratnih operacija od početka 90-ih godina prošlog veka.

Od početka rata u Hrvatskoj u 1.313 eksplozija postavljenih eksplozivnih naprava poginulo je ukupno 495 civila.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poginuo deminer u Vinkovcima

Izvor: Mondo, 03.Sep.2008

Pirotehničar preduzeća za razminiranje 'Mungos' iz Zagreba poginuo je danas u eksploziji mine u minskom polju na periferiji grada Vinkovaca

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.