Veto Bošnjačkog kluba na odluku o rezultatima referenduma u RS

Izvor: RTS, 18.Okt.2016, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veto Bošnjačkog kluba na odluku o rezultatima referenduma u RS

Bošnjački klub u Veću naroda Republike Srpske stavio je veto na odluke parlamenta RS kojima je referendum o Danu republike proglašen punovažnim i uspešnim.
Klub Bošnjaka u Veću naroda RS pokrenuo je mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.
Razlog za to je, kako prenose mediji, to što Klub Bošnjaka smatra da je proglašavanjem rezultata referenduma punovažnim Narodna skupština RS "nastavila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << antiustavne i antidejtonske aktivnosti, na šta su upozoravali još pre usvajanja odluke o raspisivanju referenduma".
Svaku odluku Narodne skupštine RS mora da potvrdi Veće naroda RS, s tim što svaki od klubova konstitutivnih naroda i ostalih mogu da stave veto na određenu odluku parlamenta, ako smatraju da je njome povređen vitalni nacionalni interes jednog od naroda.
Posle ulaganja veta, zasedaju zajednička komisija Narodne skupštine i Veća naroda RS, a ako se ni tu ne postigne dogovor, o vetu odlučuje Ustavni sud RS.
Narodna skupština je pre par dana proglasila uspešnim održavanje referenduma o Danu RS, a njegove rezultate punovažnim.
Ustavni sud je prethodno doneo privremenu meru kojom se zabranjuje održavanje referenduma u RS.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Bošnjački klub stavio veto na odluku o referendumu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2016

Bošnjački klub u Veću naroda Republike Srpske (RS) stavio je danas veto na odluke parlamenta RS kojima je referendum o Danu republike proglašen punovažnim i uspešnim...Klub Bošnjaka u Veću naroda RS pokrenuo je mehanizam zaštitet vitalnog nacionalnog interesa, jer smatra da je proglašavanjem...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.