Vatikan i Pantovčak: Crkva se neće mešati u izbore

Izvor: Politika, 09.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatikan i Pantovčak: Crkva se neće mešati u izbore

Od našeg stalnog dopisnika
Zagreb – Posle razgovora iza zatvornih vrata u Uredu predsednika RH, na Pantovčaku, ambasador Svete stolice u RH Havijer Francisko Lozano i savetnik predsednika RH za međunarodne odnose Budimir Lončar složili su se da "Crkva nema šta da traži u predizbornoj kampanji". Kako je saopšteno iz Mesićevog kabineta, "do izražaja je došla podudarnost gledišta oko potrebe nemešanja Crkve i sveštenika u predizbornu kampanju, što je neprimereno praksi demokratskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zemalja, a vernike bi moglo dovesti u situaciju da se moraju opredeljivati između Crkve i političke opcije, odnosno stranke koju podržavaju".

Takođe se navodi da je papski nuncij "izrazio puno zadovoljstvo" statusom Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj i "naglasio puno poštovanje svih demokratski izabranih institucija RH, a posebno predsednika Republike koji je direktno izabran".

Do ovog susreta je došlo pošto je predsednik Mesić, nezadovoljan ponašanjem hrvatskih biskupa poslednjih dana u vezi sa predizbornom kampanjom, pozvao na razgovor ambasadora Svete stolice u RH. Naime, pre nekoliko dana službeno započeta predizborna kampanja nije označena samo pooštravanjem verbalnih sučeljavanja njenih glavnih aktera, nego i otvorenim mešanjem vrha hrvatske Rimokatoličke crkve koja nastoji da usmeri birače u njoj željenom pravcu. Tako su protekle nedelje u tom smislu javno istupili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i vojni biskup Juraj Jezerinac, a zatim je i Hrvatska biskupska konferencija objavila svoju poruku u kojoj je "zaokružila" savete svojim vernicima kako da se opredele na biračkim mestima.

Mesića je posebno zabrinulo istupanje vojnog biskupa Jezerinca, koji je, bez uvijanja, glavnog hadezeovog političkog protivnika – stranku SDP – označio "totalitarističkom" i "sotonskom" (neka njena predizborna obećanja nazvao je "sotonskom zamkom"), pa je odlučio da na razgovor pozove službenog predstavnika Vatikana u Zagrebu. "On (Jezerinac) ne može govoriti da je protiv Boga onaj ko je nešto rekao. U vojsci se niko ne sme baviti politikom, pa stoga postoje i drugi instrumenti za intervenciju, poput državnog ugovora s Vatikanom. Pametnome je jasno šta se Jezerincu može dogoditi ako nastavi da se meša u politiku", rekao je tom prilikom Mesić.

Međutim, u Ministarstvu odbrane RH su na to reagovali objašnjenjem da vojni biskup Juraj Jezerinac "ne podleže Zakonu o službi u Oružanim snagama, pa tako za istupe ne mora tražiti dopuštenje ministra". Imenuje ga Sveti otac i njemu je jedino odgovoran, a to znači, kako se tvrdi, da članovi Vojnog ordinarijata mogu da komentarišu odnose u vojsci i društvu bez ograničenja i za njih nisu nadležni, ni vrhovni komandant Oružanih snaga RH, ali ni prvi čovek Hrvatske biskupske konferencije. Vojni biskup prima platu u rangu general-majora, a za njegove materijalne potrebe brinu se Ministarstvo odbrane RH i MUP.

U ovu u Hrvatskoj vrlo osetljivu temu umešao se kratkim komentarom i čelnik SDP-a Zoran Milanović: "Vojnog ordinarija plaćaju državni poreski obveznici, a postavlja ga Vatikan. To je posledica famoznog ugovora koji je Hrvatska potpisala s Vatikanom i koji će SDP poštovati", rekao je on na predizbornom nastupu u Zaprešiću kraj Zagreba.
R. Arsenić

--------------------------------------------------------------------------

HDZ-ova "glasolovka"

Zagreb – Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) počela je sa skupljanjem glasova i pre datuma održavanja izbora u Hrvatskoj, i to u kompjuterskoj igrici koja je osvanula na sajtu te partije.

Igrica se zove "glasolovka", a cilj je da se pomeranjem plave glasačke kutije, koja ima nacrtane oči i usta na sebi, sakupi što više glasačkih listića HDZ-a, a da se izbegnu listići drugih stranaka, koji padaju odozgo.

Ukoliko se u kutiju ubaci listić druge stranke, ona se namršti, a ako se uhvati HDZ-ov listić kutija zadovoljno podrigne i nasmeje se.

Kraj igre je kada u glasačku kutiju upadne devet glasova drugih stranaka.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani 25. novembra ove godine.
Beta

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.