Vaša ekselencijo, vi ste pastir makedonskog naroda

Izvor: Politika, 26.Dec.2008, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vaša ekselencijo, vi ste pastir makedonskog naroda

Pismo novinara nacionalnog TV kanala Nikoli Gruevskom pojavilo se na Fejsbuku i bruka je pukla

Skoplje – Makedonska priča o servilnosti u novinarskoj profesiji, čiji su glavni akteri novinar nacionalne televizije Slobodan Tomić, njegovi šefovi i premijer Nikola Gruevski, nije makedonska posebnost ali jeste autentično svedočanstvo o odnosima koje mogu da izrode novinarstvo i politika.

Novinar Tomić je poslodavstvu Makedonske radio-televizije uputio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pismo u kojem predlaže da mu sagovornici u kontroverznoj autorskoj emisiji „Glas naroda” budu premijer Nikola Gruevski, potpredsednik makedonske vlade Zoran Stavrevski i Srđan Kerim, jedan od najozbiljnijih kandidata za budućeg predsednika Makedonije.

Obrazlažući zašto su važni predloženi intervjui, Tomić šefovima piše da su „njihove ekselencije prihvatile gostovanje”, a da je to „sa posebnim zadovoljstvom učinio lično njegova ekselencija, lider i vođa makedonskog naroda, premijer Nikola Gruevski”.

Snishodljiv ton pisma kandidovao ga je za Fejsbuk, i bruka je krenula. A kako je i koliko novinar Tomić bio revnosan pokazuje deo pisma koje je uputio premijeru Gruevskom, a njegovu kopiju priključio pismu koje je poslao rukovodstvu MTV.

Zahvaljujući premijeru Gruevskom što je „ još jednom” prihvatio da da intervju, Tomić piše: „To još jednom potvrđuje da ste istinski lider i pastir makedonskog naroda. Onaj koji voli svoj narod i ne plaši se od njega, besmrtan je i njegov večni lider i vođa. Predlažem da intervju, koji dosad nije viđen ni sa jednim premijerom u nezavisnoj Makedoniji, sto procenata treba da bude interakcija sa mojim narodom”.

Novinar premijeru predlaže da prilikom intervjua u studiju treba da prisustvuje najmanje 85 ljudi, da to budu gosti i svih opština i svih ciljnih grupa: stečajni radnici, socijalni slučajevi, studenti, biznismeni, penzioneri, samohrane majke i, naravno predstavnik dijaspore, kojeg će odrediti jedan od visokih funkcionera vladajućeg VMRO DPMNE.

Izlažući sinopsis intervjua premijeru, Tomić piše: „Smatram da će ovo biti najjača kampanja i obejktivna prezentacija svega onoga što čini čovek zaslužan za nacionalno buđenje, osvešćenje i povezivanje Makedonije i Makedonaca, predsednik VMRO DPMNE, Nikola Gruevski. Nadam se da će vam se ovo dopasti. Gospod nek vas blagoslovi”, završava Tomić svoje pismo makedonskom premijeru.

Nije na odmet podsetiti („Politika" je o tome pisala), da je jedan prethodni intervju novinara Tomića sa premijerom Gruevskim, danima bio predmet komentara u ovdašnjim medijima i javnosti. Sem što je bio režiran, pet puta je repriziran na nacionalnoj televiziji a proglašen je novinarskim promašajem godine.

Mile Radenković

[objavljeno: 27/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.