Uzbuna u Grčkoj: Makedonci prisvojili musaku

Izvor: Mondo, 01.Feb.2019, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzbuna u Grčkoj: Makedonci "prisvojili" musaku

Tek što su rešile spor oko imena, Grčka i Makedonija su ušle u novi konflikt za koji je ovog puta kriv specijalitet musaka, objavio je turski "Haberler" (Vesti).

Foto: MONDO Ilustracija

Kako piše dopisnik portala Faktor iz Atine, vlasnik jednog grčkog restorana Anastasis Pajpetis bio je šokiran kada je video na sajmu hrane u Nemačkoj da je musaka izložena u

sklopu državnih simbola >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Makedonije.

Grci pristali: Makedonija može da promeni ime

"Oni musaku promovišu kao makedonsku hranu. Ne samo to, već uz nju služe grčki jogurt i kafu kao svoje proizvode", izjavio je Pajpetis, koji je "alarmirao" grčke medije.

Grčki dnevnici objavili su fotografije koje prikazuju musaku pod imenom "Makedonska kuhinja - tradicija i ukus" na izložbenom štandu sa simbolima Makedonije.

Kako odgovor na ovo, vlasnik restorana restoran tvrdi da je tradicionalni recept za musaku "apsolutno grčki".

Sa sličnim problemima mogla bi da se, u pristupu EU, nađe i Srbija, koja sa dobrim delom Balkana deli "srpsku" kulinarsku tradiciju - od ćevapa i sarmi, preko pomenute musake, do "šopske" salate, gulaša i prebranca.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Musaka "zavadila" države

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2019

Tek što su rešile spor oko imena, Grčka i Makedonija su ušle u novi konflikt za koji je ovog puta kriv specijalitet musaka, objavio je turski Haberler (Vesti)...Kako piše dopisnik portala Faktor iz Atine, vlasnik jednog grčkog restorana Anastasis Pajpetis bio je šokiran kada je video na sajmu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.