Ustavni sud ukinuo presudu Mihajlu Hrastovu

Izvor: S media, 22.Dec.2010, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud ukinuo presudu Mihajlu Hrastovu

Ustavni sud Hrvatske ukinuo je presudu Vrhovnog suda hrvatskom policajcu Mihajlu Hrastovu zbog ubistva 13 zarobljenih rezervista JNA 1991. godine na Koranskom mostu kod Karlovca, javio je danas karlovački Radio Mrežnica.

Iako presuda još nije objavljena, Radio Mrežnica je saznao da je Ustavni sud odlučio da ukine trećestepenu, a onda i drugostepenu zatvorsku kaznu za Hrastova, i celu stvar opet vratio Vrhovnom sudu na drugostepenu raspravu.

Kao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << posledica te odluke Ustavnog suda je i ukidanje zatvorske kazne Hrastovu, koji je za ratni zločin - ubistvo 13 i ranjavanje dva zarobljenika na Koranskom mostu kod Karlovca polovinom septembra 1991. godine, osudjen na sedam godina zatvora nakon skoro 20-godišnjeg sudjenja. Izlazak Hrastova iz zatvora očekuje se već sutra.

Ustavni sud nenadležan za navijačke grupe

Informaciju je potvrdio i advokat Igor Meznarić, rekavši da je to rezultat žalbe Ustavnom sudu podnete nakon odluke Vrhovnog suda da ukine oslobadjajuću presudu Županijskog suda i Hrastova osudi na zatvorsku kaznu.

Županijski sud u Karlovcu je tri puta oslobadjao Hrastova, iako postoje dokazi da je on pucao, a na sudjenju se pokazalo da su uništavani dokazi da je u zarobljenike, inače rodom iz srpskih sela kod Karlovca, pucalo više lica.

Hrastov se branio da su zarobljenici pokušali da pobegnu, pa je pucao. Nevladine organizacija, ali i medjunarodna zajednica više puta su kritikovale postupke hrvatskih sudskih vlasti u slučaju Hrastov.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

UKINUTA PRESUDA UBICI SRPSKIH ZAROBLJENIKA

Izvor: Kurir, 22.Dec.2010

ZAGREB - Ustavni sud Hrvatske ukinuo je danas presudu Vrhovnog suda kojom je bivši hrvatski policijski specijalac Mihajlo Hrastov (47) osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva 13 i ranjavanja dvojice zarobljenih srpskih vojnika na Koranskom mostu u Karlovcu 1991. godine...Hrvatska radiotelevizija...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.